Skauting

17 jula, 2013 u rubrici Kolumne

Izvesni Dejan Anđus, predstavljen u novinskom članku (Blic 17.07.2013.) kao novinar koji je “u emisiji koju vodi na jednoj televiziji” obelodanio da su on i njegov prijatelj, taksista Miško, zaslužni što je Crvena Zvezda dobila za trenera Slavišu Stojanovića! Da budem iskren, imam puno godina, od malih nogu navijam za Zvezdu, ali ne čuh do sada ni za jednog od pomenutih – ni za trenera Stojanovića, ni za novinara Anđusa, ni za taksistu Miška, tako da ne bih o značaju i doprinosu ni jednog od njih u rešenju ovog gorućeg problema mog voljenog kluba, pa bih samo o načinu na koji je to – po kazivanju novinara Anđusa, obavljeno.

Dakle, taksista Miško poznaje pomenutog trenera Stojanović Slavišu, zna da je on pravo rešenje za trenera ovog bivšeg evropskog i svetskog prvaka, daje njegovu “biografiju”, Anđusu, ovaj drugom Slaviši – Kokezi, potptredsedniku Zvezde, koji o tome obaveštava prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ovaj – očigledno zainteresovan za projekat, prima Anđusa, o tome se zatim obaveštava Slaviša trener, koji stiže u Beograd – i, posao se sklapa. Zvezda ima novog trenera koji će kako se očekuje sa više uspeha voditi ovaj poznati klub od bivšeg trenera Portugalca Sa Pinta, koji i nije bio baš neki trener pa je tako na Marakani jedva sastavio pola sezone.

Zahvaljujući Anđusu i njegovoj emisiji, a bogami i Blicu koji je sve to preneo, saznali smo još neke zanimljive detalje koji prate ovu uspešnu fudbalsku transakciju. Slaviša će kao trener imati platu od 120.000 Eura, a pošto ga je Anjđus, preko Miška taksiste koji se toga prvi setio,  “doveo u Zvezdu” njima pripada agentska provizija od 10%, odnosno 12.000 Eura, pa je Anđus jutros u hotelu “M” u Beogradu taj iznos zahtevao od Slaviše. Kako se konačno u članku otkriva Zvezda najavljuje krivičnu prijavu protiv Anđusa. Nije rečeno zbog čega, pa zlobnici pričaju da je to zbog visine agentske provizije od svega 10%! Šta da se radi sa tolikom provizijom, jer tu nema dovoljno ni za Anđusa i Miška.

A ja mislio da su transferi u fudbalu mnogo složeniji posao – skauting, planiranje i slično. Nisam imao pojma da se kod nas to tako radi. Eto ideje i za najavljenu rekonstrukciju Vlade. Možda bi Miško mogao i tu da pomogne.

DC, 17.07.2013.