Maske su pale

20 januara, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

       Tragom vestiZORANA MIHAJLOVIĆ: Dačić je korumpirana SVINJA, ja ću biti premijer! („Kurir“, 20.01.2017). I sada je sve poznato. O tome sam pisao i pre nego što je ovo izašlo na videlo. SNS zna da je gubitak predsedničkih izbora početak kraja i ne sme da dopusti da onaj „vojskovođa“ Tomislav Nikolić bude njihov predsednički kandidat. Znaju i to da je Vučić jedini koji bi mogao da pobedi na tim izborima, tako da će on i biti njhov kandidat za tu funkciju. Naravno da bi Vučić voleo da i dalje bude ovo što jeste, ali pored ovoga što gore rekoh, on je svestan i pada svog rejtinga na Zapadu koji ga je tu i doveo da završi posao sa Kosovom, pa će prihvatiti i tu utešnu nagradu. Pokušaće da na mesto pemijera dovede Dačića sa ciljem da on i dalje gazduje – varijanta koja je bila na početku ove vlasti (Dačić, premijer a on premijer iz senke), međutim i Zapad se tu pita, Dačić nije njihova opcija, već Zorana Mihajlović. I zato ona ovako hrabro udara na Dačića, bez obzira na to što su SPS-ovi glasovi potrebni SNS-u i na ovim izborima. Eto i ja nerado odoh u analitičare, a srećniji bih bio da je to i bez mene našoj opoziciji došlo iz dupeta u glavu.

Nažalost, ništa od toga. Oni će i na ove izbore izaći razjedinjeni. Možda je i bilo neke šanse da se dogovore, dok se kao slobodan strelac nije pojavio Vuk Jeremić i ne hajući za biilo kakav prethodni dogovor sa opozicijom, krenuo u izbornu kampanju. To se ovima naravno ne može dopasti tako da nije za očekivati da su u toj situaciji spremni na bilo kakav dogovor sa njim. Glasovi će biti podeljeni između Jeremića i Jankovića, a u toj situaciji Vučić pobeđuje.

Okreni obrni, Jeremić je u opisanoj situaciji odigrao ulogu kolaboracioniste, a možda i trojanskog konja – ko zna, jer ako je on i dalje na liniji svog bivšeg mentora Borisa Tadića koji ga je i uveo u politiku, oni su danas bliži ovoj vlasti nego svojim bivšim partijskim drugovima iz DS-a.

Postoji doduše još jedna solucija – Vučić dobija najveći broj glasova u prvom krugu (što je u opisanoj varijanti i verovatno), ali nedovoljno za pobedu. U toj situaciji glasovi Jeremića i Jankovića (i nekog trećeg iz opozicije, ako ga bude) se u drugom krugu objedinjuju – najbolje pozivanjem svojih glasača da glasaju za onoga ko ima najveći broj glasova. Ne sumnjam da bi Janković tako i postupio, za Jeremića nisam siguran, jer on je već na samom početku svoje kampanje imao sastanak sa Mogerinijevom, što znači da će njegova odluka zavisiti i od toga koje instrukcije od EU bude dobio. Možda je to i razlog što u sadašnjoj fazi nije ni pokušao da se dogovara sa opozicijom.

Dragiša Čolić, 20.01.2017.