Pomozimo Nebojši Krstiću ….

19 januara, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

       … da položi kolokvijum za prijem u SNS, jer izbori su na pragu – Jesen prođe, ja se ne oženih, često majka govorila meni, sine Rade, devojaka dosta, ti mi, sine, neoženjen osta … a neposredni povod za ovaj tekst je kolumna Nebojše Krstića, „marketinškg stručnjaka, Nova PR“ u Blicu od 17 januara 2017, kojom je ovaj marketinški stručnjak jednim udarcem trebao da ubije dve muve – da ispuni obavezu prema SNS-u i promoviše svoju marketinšku agenciju. Priznajem da nisam znao da postoji zanimanje „stručnjak“ pa me to podseti na jedan vic: – Vidiš onoga preko puta! – Vidim. – Znaš li da je on pedrer? – Majku mu j….., a ja mislio da je   on električar!

       A pošto je Nebojša Krstić za temu svog prijemnog rada odabrao Sašu Jankovića, sa posebnim akcentom da on, ukoliko želi da se kandiduje, treba da podnese ostavku na funkciju Zaštitnika građana, jer je obavljanje te javne funkcije nespojivo sa učešćem u izbornoj kampanji, evo ja, za početak, imam neka pitanja:

Prema Zakonu o zaštitniku građana – član 9, stav 1, na koji se pozivaju svi zagovornici gore navedene teze, počev od Vulina do Nebojše Krstića, „Sa funkcijom Zaštitnika građana, odnosno zamenika Zaštitnika građana nespojivo je obavljanje druge javne funkcije ili profesionalne delatnosti, kao i obavljanje druge dužnosti ili posla koji bi mogao uticati na njihovu samostalnost i nezavisnost”. Da li se isticanje kandidature za funkciju Predsednika Republike može smatrati obavljanjem druge funkcije u smislu citirane zakonske norme, ili bi takav slučaj nastupio tek ukoliko bi zaštitnik građana bio izabran na funkciju Predsednika Republike, a pritom zadržao i funkciju zaštitnika građana, što je naravno apsurd?

Sadašnji Predsednik Republike takođe obavlja tu funkciju u ime svih građana Srbije i javno je ušao u izbornu kampanju za tu istu funkciju i u narednom mandatu. Treba li i on da podnese ostavku na sadašnju funkciju, a ako ne treba u čemu se njegov slučaj razlikuje od slučaja zaštitnika građana?

Ni sa funkcijom Predsednika Rrepublike nije spojivo obavljanje druge profesionalne delatnosti, kao i obavljanje druge dužnosti ili posla koji bi mogao uticati na njegovu samostalnost i nezavisnost, a sadašnji Predsednik Republike tokom svog tekućeg mandata mnogostruko uveća svoju imovinu. Šta bi mogao biti razlog tome? 

Prema Ustavu “Svaki punoletan, poslovno sposoban državljanin Republike Srbije ima pravo da bira i da bude biran” (član 52, stav 1). Dakle i oni zaposleni i oni nezaposleni. Kad bi se prihvatila teza o obaveznom podnošenju ostavke pre isticanja kandidature za novu javnu funkciju, svi oni koji već obavljaju bilo koju javnu funkciju morali bi da podnesu ostavke. Nije li zastupanje ovakvih stavova samo prema zaštitniku građana ugrožavanje njegovog ustavnog izbornog prava?

Dragiša Čolić, 19.01.2017.