Megatrend

16 juna, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Sve je počelo pre neki dan kad je Ministar prosvete, Srđan Verbić, saopštio da je proverom utvrđeno da rektor beogradskog Megatrend univerziteta, Mića Jovanović, nije doktorirao na čuvenom londonskom fakultetu LSE – London School of Economic, jer kako im je od strane tog fakulteta saopšteno, traga o njegovoj doktorskoj disertaciji tamo nema! Na kraju saopštenja, Ministar je izneo stav da Mića Jovanović, ne sme da bude rektor univerziteta, pa ga je pozvao da podnese ostavku ili da objasni svoj slučaj.

       Ta vest je odmah postala najvžnija vest u regionu. U drugi plan su otišle štete od nedavnih poplava, poseta Predsednika Vlade nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je upravo tog dana otvoreno u Brazilu ….  Uznemirenje je zahvatilo i akademske građane – kako one koji su poslednjih dvadesetak godina diplomirali, magistrirali i doktorirali na takvim, brojnim, fakultetima u zemlji, tako i buduće, nesuđene akademske građane, koji su planirali da se što brže obrazuju, a zatim da se posvete nekom pametnijem poslu, tako da je za momenat, po mogućim posledicama, to zapretilo da poprimi razmere kataklizme veće od nedavnih poplava.

       Međutim, pokazalo se da smo ovog puta bili spremni – na scenu su stupili politički komentatori novijeg doba sa zavidnim stažom u tom poslu, neki čak i dužim od dve godine, koji su opravdano ukazivali da je u pitanju pokušaj tajkuna i ostalih nenarodnih elemenata da umanje značaj Premijerove posete Nemačkoj a time i naš put u Evropsku uniju, što je njihova, za razliku od opozicije, davnašnja težnja, zatim, da oni time pokušavaju da spreče najavljene promene u policiji, koje je novi ministar policije upravo započeo, a to sve zbog toga što je eto on, sasvim slučajno, doktorirao baš na tom univerzitetu, gde mu je mentor, opet sasvim slučajno, bio rektor Mića Jovanović, lično.

       Deo tih strahova otklonio je Ministar Verbić, još prilikom pomenutog saopštenja – Mića Jovanović ima još doktorata koje iz skromnosti nije pominjao – doktorirao je u Kranju, još početkom ratnih devedesetih godina. Kasnije se ispostavilo da je to ustvari ekspozitura fakulteta u Mariboru, da bi se ovih dana pominjao i nekakav doktorat iz Beograda – nije objašnjeno da li je u pitanju jedan multidisciplinarni doktorat ili se radi o posebnim doktoratima, pa je legitimnost, kako njega kao profesora – a time i mentora doktorandima gde se kao takav pojavljivao, tako i akreditacija Megatrend univerziteta nesporna i neupitna.

       Time su se umirili ne samo brojni građani koji su teškom mukom, najčešće uz rad, diplomirali, magistrirali i/ili doktorirali na tom univerzitetu, već i brojni uvaženi profesori koji tamo predaju – bivši ministar prosvete, Žarko Obradović, bivša ministarka za sport i omladinu, proslavljena šahistkinja Alisa Marić, sadašnja ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović, počasni doktor Megatrend univerziteta Milutin Mrkonjić, Milica Gajić, nevenčana supruga Marka Miloševića, koja je prema pisanju Informera bila direktorka Megatrenda u Požarevcu, zatim poznata pevačica i još poznatija Play girl, Nataša Bekvalac – neko kaže bivša, a neko i sadašnja profesorka nečega, pa zatim, takođe pevačica, Snežana Berić, poznata pod umetničkim imenom Ekstra Nena, pa poznata džet seterka Snežana Dakić Mikić  i mnogi drugi, a naročito druge, da ne pominjemo brojne ucveljene drugarice od kojih smo ispovest jedne od njih, Sandre Obradović, imali prilike da čitamo ovih dana u novinama – o njoj, Mići, njenoj nesrećnoj ljubavi – iako je znala da je u pitanju srećno oženjen čovek, tetovaži  njegovog potpisa na svom sopstvenom laktu – zaboravio sam kojem, levom ili desnom.

       Sve je to jako deprimiralo malog Miću – kako ga neki danas iz milošte zovu, jednog od najpoznatijih beogradskih plej bojeva poslednjih dvadesetak godina, pa je on seo u jedan od svojih privatnih aviona i hitno otputovao u London da na licu mesta sa LSE-om raspravi tu stvar.

       Neki su čak pomišljali i na ono najgore, međutim – na sreću, Mića se danas javio iz Londona sa radosnim vestima. Pronašao je tragove svog doktorata, a ima i svedoka za to … Dalje nije hteo ništa da kaže, sem da jedva čeka da čuje šta će sad Ministar Verbić da kaže, kad se on ovih dana pojavi u Beogradu sa sve svedokom.

       Nacija je odahnula, investicije u oporavak srpske privrede će biti nastavljene, čistka u policiji takođe …

       Građanstvo je za momenat jedino zbunila vest da je Savet Megatrend univerziteta prihvatio ostavku Miće Jovanovića na funkciju rektora – zašto je podneo ostavku, ako je sve ovo sa njegovim doktoratom i njegovim univerzitertom u redu!? No, Mića je i tu dilemu otklonio – sve može da preboli, ali to što mu nisu poverovali Vučić i Dačić, to ne može.

DC, 14.06.2014.