Mi i oni

28 januara, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Izbegavam da pišem za vreme izbornih kampanja, jer tu ima svega i svačega, pa ko bi sve to ispratio, naročito ako piše ovako kao ja – „Mi bi hteli ako može, s vremena na vreme“, stariji se sećaju tog benda. Ipak, ovih dana, pažnju su mi privukla dva privredna poduhvata – otvaranje radova na izgradnji drugog mosta preko Save kod Ostružnice i otvaranje železničke stanice Prokop.

       Kad je reč o ovom prvom poduhvatu, rekao bih da ova vlast nema problema sa izgradnjom mostova, već sa tablama koje prate izgradnju. Ne stigoh da odem na otvaranje, ali kako prenose mediji, na tabli koja prati ovaj događaj piše: „Ovaj most na reci Savi gradi Vlada Republike Srbije… Gospodo, taj most ne gradi Vlada Republike Srbije – ni lopatama svojeručno, ni svojim parama već parama građana Srbije, pa bi primerenije bilo da tako piše i na tabli.

       A kad je o mostovima i tablama reč u sećanju je i otvaranje Pupinovog mosta Zemun – Borča. Ne govorim o crnoj “nadgrobnoj ploči” koju su Kinezi postavili – to je nakon objašnjenja sa naše strane zamenjeno drugom počom. Govorim o upisivanju imena predsednika Vlade koji je otvorio most, pa me to nekako asocira na ovo u Ostružnici  – „Ovaj most na reci Savi gradi Vlada Republike Srbije… Mogli su da objasne Kinezima da ni to nije uobičajeno ovde. Na “Brankovom mostu” u Beogradu nigde ne piše ni da je Branko Pešić taj most izgradio ni otvorio, ali je narod spontano prepoznao da je on bio najzaslužniji za podizanje tog mosta pa ga je po njegovom imenu tako i nazvao.

       Iste manire smo čuli i pre neki dan prilikom svečanog otvaranja železničke stanice “Prokop” – Tabla doduše još nije postavljena ali – Pričaće se da je ova stanica izgrađena u vreme vlade Aleksandra Vučića, što oni pre mene nisu mogli ni za 40 godina! I sve bi to, kao i do sada, prošlo neopaženo, da se u priču nije umešao Milutin Mrkonjić, jedan od onih koji to nisu mogli da urade u proteklih 40 godina, sa izjavom – Ne bih otišao na otvaranje te stanice ni da sam bio pozvan, jer ja idem samo na otvaranje novih objekata, a ovaj je samo okrečen … E sad, kome verovati, Aleksandru Vučiću ili Milutinu Mrkonjiću, a oba su ličnosti od kredibiliteta kada su izjave u pitanju.  Usledila je lavina komentara dežurnih ministara Vlade, pre svih, uobičajeno, ministra policije, Dr Stefanović Nebojše, čije izjave ovde zbog nedostatka prostora ne bih komentarisao. Pomenuću izjavu resorne ministarke Zorane Mihajlovića, koja reče da su radovi krečenja kako ih naziva Mrkonjić koštali 23 miliona evra! Ne bih dalje o toj polemici. Pomenuću samo još izjavu jednog komentatora na fejs buku koji reče – A šta ako su i jedni i drugi u pravu!

Dragiša Čolić, 28.01.2016.