Misliti i „cveće brati“ (s….) nije isto

februar 12, 2019 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

“Ja sam pravnik, i imam pravo da izanaliziram taj fakultet i sve što je izrodio. Kao što sam još 96. i 97. uočio, Pravni fakultet je leglo smradova i ološa, i što je paradoksalno, leglo kriminala. Beogradski Pravni fakultet ima mnogo antiheroja i kretena, ali i najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta”, rekao je Marko Vidojković na poslednjem protestu građana u Beogradu (prema reakciji dekana Pravnog fakulteta u Beogradu).

Greške nema, jer isto to – i još malo šire citira i N1: “Ja sam, znate, pravnik, jedva sam uzeo prvi stepen diplome, ja sam jedna pravnička gnjida, najniži oblik pravnika, ali imam puno pravo da iznalaziram taj fakultet i sve što je izrodio”  i dalje:  “beogradski Pravni fakultet ima u svojoj istoriji mnogo antiheroja…”. „Ali znamo da ima i najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta i materijalni dokaz kakav šljam taj fakultet izbacuje, kakve monstrume taj fakultet izbacuje…”

Nisu u pravu oni koji tvrde da je tu u pitanju samo ironija. Neki čak, a vidim da među njima ima i novinara, one koji se sa tim ne slažu nazivaju glupim, jer to ne razumeju.

Ne može se najpre postaviti jedna sasvim neutemeljena tvrdnja, a potom na bazi takve tvrdnje ironisati, sa objašnjenjem da je sve to zajedno ironija. Kad bi to tako bilo, onda bi krivična dela uvrede i klevete, na primer, bila u potpunossti obesmišljena, što naravno u praksi nikako nije slučaj Oni koji ne veruju, neka nastave sa tom praksom, pa će se i sami uveriti da li je to tako ili nije. Ovako, kako je MV rekao, a mediji preneli, može se tumačiti samo da je Aleksandar Vučić primer, svih gore navedenih epiteta izrečenih na račun Pravnog fakulteta u Beogradu, tako da je ovde u fokusu Pravni fakultet, a ne Aeksandar Vučić.

Da je MV završio nešto više od škole, pa makar da je završio i samo ono ono što je započeo – pravni fakultet, naučio bi nešto i o tumačenje pravnih normi, jer to nije beletristika kojom se on kažu uspešno bavi, a gde svojim umetničkim nadahnućima i slobodama može mnogo više da se razmahne. Da li je MV to tako mislio ili nije, irelevantno je – ostaje ono što je rekao.

Ispada da je jedan nesvršeni pravnik koji se izdaje za pravnika dao sebi za pravo da analizira jednu naučnu instituciju, osnovanu 1841. godine – “imam pravo da izanaliziram taj fakultet i sve što je izrodio.” Nismo mi, pravnici koji su završili taj fakultet, pogođeni ovim što MV reče, jer mi one nedovršene i ne brojimo u pravnike, a to što on sebe smatra pravničkom gnjidom, da se u to ne mešam.

U pitanju su ovde neke mnogo važnije stvari. Na prethodnom protestu smo imali onaj nesrećni slučaj nošenja makete vešala, sada ovaj “govor” Marka Vidojkovića i umesto da se javnost bavi onim što izaziva revolt desetina hiljada građana koji protestuju protiv ove vlasti, mi dajemo šlagvort Aleksandru Vučićua koji ide kroz Srbiju i priča kako kvalifikacije o Pravnom fakultetu u Beogradu i njemu kao njegovom studentu daje neko ko je samo prošao pored tog fakulteta uz “pljeskavicu i pivo” – a što je najgore, u pravu je, ili onim što govori Ana Brnabić koja se u poslednje vreme  totalno odrešila pa ujeda i ujeda – “Srbi su pre Vučića živeli kao u Eritreji …”, a ko zna u kojoj je pizdi materini ona u to vreme živela, tako da se pažnja javnosti preusmerava na ove incidentne, u suštini marginalne pojave, pa bi organizatori protesta na to trebali da obrate više pažnje, makar onoliko koliko su to učinili na početku protesta kada su smatrali da Mirjana Karanović i Duško Vujošević ne treba da govore na protestu.

Dragiša Čolić, 12.2.2019.