Misterije organizma u cilju discipline kičme, a na polzu naroda

10 avgusta, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

Definicije pojmova:

Misterije organizma – Misterije organizma u fiziološkom smislu. Nema veze sa radnjom filma reditelja Dušana Makavejeva iz 1971. godine od koga je ovaj termin samo kao zgodan pozajmljen.

Disciplina kičme – Isto kao gore. Odnosi se na disciplinovanje kičme uzornih partijskih i državnih  epigona od strane vođe i nema veze sa poznatim bendom “Disciplina kičme”.

Epigon, savremeni pratilac po uzoru na starogrčkog vajara Epigona koji je svojim radovima veličao svog kralja.

Polza – korist, asna ili ćar, izraz koji se sreće u prosvetiteljskoj srpskoj literaturi počev od Dositeja Obradovića i Vožda Karađorđa pa sve do ekspozea Aleksandra Vučića, mandatara za sastav  srpske Vlade.

       Radiću na polzu srpskog naroda i svih drugih građana Srbije, rekao je juče u Skupštini Aleksandar Vučić, mandatar za sastav srpske Vlade na kraju šestočasovnog čitanja svog skraćenog ekspozea o programu nove Vlade.

       Inače, juče je u Skupštini bilo lepo biti u opoziciji. Oni su tražili da se za diskusiju o Programu dozvoli vreme duže od šest sati, koliko je bilo određeno i Mandataru za čitanje, obrazlažući taj neprimereni predlog činjenicom da je Mandatar, sa odabranim saradnicima, imao tri i po meseca da ga sastavi, te da bi bilo u redu da se i njima dostavi neko vreme da ga pročitaju, jer su ga uoči same sednice i dobili, što je naravno opravdano odbijeno, jednoglasnom odlukom vladajuće skupštinske većine – koga interesuje ima da sluša Mandatara, jer ako on i njegovi mogu da izdrže duže od šest sati bez posete toaletu, zašto bi tu opozicija bila u boljoj situaciji.

Opoziciji se takva odluka dopala, pa su listom napustili skupštinsku dvoranu i pozauzimali mesta u restoranu i po hodnicima. Što je najvažnije, mogli su i tu da slušaju Mandatara i pritom da idu u toalet kad god im se prohte – bilo mala, bilo velika nužda.

Za to vreme su oni na poziciji pomno sluušali Mandatara, jer nikad se ne zna da li će i kad ovaj poželeti da ih propituje. Na ivici tog rizika su bili Vojislav Šešelj – Gospodine Šešelj ako vam treba pampers recite da vam ga donesu – i kafu ako hoćete, s tim da ne srčete dok je pijete, a ti Martinoviću nemoj da gledaš u telefon a praviš se da me slušaš – Vidim te na ekranu.

Na kraju je mandatar u ime države Srbije zahvalio svima onima koji si izdržali svih šest sati na času i očitao pristojnu lekciju onima iz opozicije. Hteo je još nešto da priča ali je bio prekinut dugotrajnim aplauzom prisutnih za koji ne mogu tačno da vam kažem koliko je trajao, jer sam hitno morao da idem u toalet.

Eto, to je izveštaj o Programu nove Vlade na polzu narodu koji smo čekali duže od tri meseca.

Dragiša Čolić, 10.08.2016.