Mnogo babica … a zgrade smrdljive

30 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       O problemima stanara u dve novoizgrađene višespratnice sa 220 stanova u Novom Beogradu, nazvanim smrdljive zgrade, već je dosta toga rečeno. Nove analize su potvrdile da nije u pitanju samo smrad, koji će kako je investitor – Građevinska direkcija Srbije, objasnila zabrinutim stanarima, nestati najkasnije za dve godine ako se prostorije redovno luftiraju, već da je u vazduhu i povećan sadržaj fenola što može da dovede i do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

       Prema izveštaju Vojno medicinske akademije – VMA, od 130 pregledanih stanara, kod polovine su nađene povišene koncentracije fenola i hiporne kiseline, koje – kako proističe iz bližeg objašnjenja načelnice Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja, za sada kod njih nisu izazvale zdravstvene probleme ali da te hemikalije i fenolna jedinjenja mogu imati opasnije, pa i kancerogene efekte pri konstantnim izlaganjima njihovom delovanju od najmanje dve godine, tako da se savetuje građanima da prekinu izlaganje toj toksičnoj sredini.

       Tu već dolazi do problema. Stan nije potrošna roba. Građani su ga kupili da u njemu stanuju duže od dve godine. I, stanari su ih poslušali – njih 200 se već iselilo, preostalih 20 nemaju kud. Ne zna se kojima je gore. Onima koji su ostali ili onima koji su se iselili, jer afera je izbila pa su se uplašili i njihovi stanodavci – daju im otkaze, ucenjuju …  A i jedni i drugi otplaćuju i kredite za kupljene stanove.

       Šteta je ogromna. Ne samo za nesrećne stanare koji su kupili te stanove, jer kako neki stručnjaci govore, tu leka nema, pa je najbolje da se te zgrade što pre „sravne sa zemljom“ kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja i ostalih stanara u tom naselju. A ako do toga dođe tu štetu će snositi svi građani, jer investitor je Građevinska direkcija Srbije koja nije klasična privredna organizacija već Vladino nedonošče, osnovano “radi upravljanja projektima od značaja za Republiku, prvenstveno za upravljanje investicijama u građevinarstvu”. Vlada ih je napravila ali ih očito “ne ljulja”. Jer da nije tako ovi objekti ne bi mogli da prođu tehnički pregled, ne bi mogla da bude izdata upotrebna dozvola, a pre toga ti materijali ne bi mogli da prođu ni neophodne ateste i budu ugrađeni u zgrade.

       A imao je ko da ispituje te materijale. Tu je, na primer,  Institut za ispitivanje materijala – IMS, “jedna od vodećih naučno-istraživačkih organizacija u oblasti građevinskih konstrukcija, stambenoj izgradnji, sistemima prednaprezanja, tehnologiji građevinskih materijala,
industriji metalnih proizvoda, konstrukcija i opreme, kontroli mašinske opreme, zaštiti objekata od vode, toplote, zvuka i požara.”

       A mogao je, opet samo na primer, da bude angažovan i SGS, preduzeće za tehnička ispitivanja i analize, sa sedištem u komšiluku na Novom Beogradu, osnovano još početkom dvehiljaditih od strane renomirane švajcarske firme SGS Management SA.

       Nema sumnje, u pitanju je najobičniji javašluk. Nakotilo se po Ministarstvima partijskih zaslužnika pa se ne zna ko koga …. sluša.

       A dokaz tome je i nova afera, na pomolu – u pitanju je zgrada sa 80 stanova, useljena, uknjižena, izgrađena 2010. godine, iako se još prema Generalnom urbanističkom planu iz 2003. godine, znalo da tom trasom treba da prođe saobraćajnica od šest traka koja vodi na novoizgrađeni most Zemun – Borča. Usled toga će nova saobraćajnica morati da bude sužena, što će se svakako odraziti na bezbednost saobraćaja na tom mestu, pa će zaludni stanari na licu mesta, sa svojih prozora biti u prilici da gledaju saobraćajne karambole, uživo.

       A u svemu tome, najsimptomatičnije je saopštenje Ministarstva za građevinu koje poručuje da „ne može snositi posledice nerešenih odnosa izazvanih određenim koruptivnim radnjama“. Pa ko je za izdavanje dozvola koje su prethodile izgradnji tih zgrada bio nadležan nego to ministarstvo i njegovi organi. Takvim saopštenjima sluđuju nesrećne stanare kojima pre kupovine stanova niko nije ukazao na taj problem – kako kažu, ni advokati ni Agencije za nekretnine. Pa neće valjda oni kontrolisati pravosnažna Rešenja nadležnih državnih organa. Njihovo je samo da provere da li su takva Rešenja izdata.

DC, 29.08.2014.