MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 17

6 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

„Politika“ i RTS i dalje izveštavaju o nesmanjenom broju telegrama podrške našem državnom rukovodstvu koje je hrabrom i mudrom politikom sačuvalo suverenitet, teritorijalni integritet i celovitost naše domovine. U žaru te euforije, sasvim neopaženo je promakla vest da je mađarski ministar inostranih poslova, zabrinut za mađarsku populaciju u Vojvodini, posetio gospođu Olbrajt, i saopštenje koje je tim povodom objavljeno – da ta poseta prevazilazi značaj rutinske diplomatske posete. I Mađari izgleda osetili da se gvožđe kuje dok je vruće, odnosno dok nam je još ovog mudrog rukovodstva na čelu – koje ni jednu stopu srpske zemlje ne prepušta neprijatelju.

* * *

       Juče je objavljeno da je vojno-tehnički sporazum potpisan, a danas da je Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o Kosovu sa 14 glasova „za“. Kina se uzdržala. Nije stavila veto kako je pretila. Izgleda da je poseta Ahtisarija Pekingu bila uspešnija od posete Igora Ivanova.

       Što se Rusa tiče, ne znam šta je Milošević više i mogao da očekuje od njih ne samo zbog uloge koja im je – sada je to jasno, dodeljena u novom svetskom poretku, već i zbog toga što, ruku na srce, on Jeljcina nije nešto posebno ni zadužio. U vreme dok je  Jeljcin, spasavajući Gorbačovljevu revoluciju, skakao po tenkovima, on je slao telegrame podrške Hazbulatovu. Objavljeno je i to da se Klinton lično zahvalio Jeljcinu na saradnji u uspešno završenoj humanitarnoj akciji protiv Jugoslavije.

       Konačno se oglasio i „glavni“ šef NATO-a Havijar Solana. Sinoć je objavljeno da je izdao naredbu Vestli Klarku da se bombardovanje Jugoslavije obustavi. Podrška NATO-a humanitarnoj akciji je završena – za sada. Havijar Solana je uspešno izvršio zadatak. Ovaj ugledni socijalista prelazi na novi dužnost. Pošto jedno vreme nije zgodno da se vraća u Španiju, otvorili su mu novo radno mesto – biće zadužen za bezbednost u okviru udružene Evrope. Na njegovo mesto, generalnog sekretara NATO-a, po svemu sudeći dolazi Majkl Portiljo, Britanac, konzervativac, član seniorskog dela prethodnog Mejdžerovog kabineta, koji, koliko se sećam, ima svoje ja. Ne bih želeo da me i konzervativci razočaraju.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na događanja tokom 2013. godine.