MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 18

7 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Ostaje još samo da se vidi kada će da bude završena procedura oko prijema Jugoslavije u savez sa Rusijom i Belorusijom, gde nam je, ovakvima kakvi smo, očigledno i mesto. Kad smo već kod tog za sada još jedino otvorenog pitanja, da vas obavestim i o vicu koji ovih dana kola Beogradom. Kažu da je procedura zapela, jer članice ne mogu da se dogovore oko budućeg naziva tog saveza. Naime, priča se da je Šešelj predložio da se taj savez zove SRBIJA – S(avez) R(usije) B(elorusije) I JA. Po nekima opet to nije tražio Šešelj, nego Milošević, lično.

* * *

       I taman kad sam pomislio da je ova nevesela komedija konačno privedena kraju, njeni akteri obećavaju još niz zanimljivih dogodovština. Nikako mi ne daju da ovo moje pisanije privedem kraju, a već sam dosta vremena izgubio i treba se vratiti pametnijem poslu.

       Najpre je gospodin Širak oštro upozorio udruženu alijansu da Francuska i dalje ostaje samostalna vojna sila i da ona nema nameru da se potčini NATO-u. Dodao je i to da ni jedan francuski avion nije učestvovao u bombardovanju civilnih ciljeva u Jugoslaviji (znači, toga je ipak bilo!), a da je Francuska iskoristila i svoje pravo veta, kako bi sprečila nameravano bombardovanje beogradskih mostova. Pretpostavljam da gospodin Širak, u ovom svečanom trenutku opšte euforije ratne pobede duž zemalja udružene alijanse, to nije rekao iz čista mira. Mora da ga je neko od saveznika naljutio. Verovatno neko iz Luksemburga. Nije objavljeno ni ko se to zalagao za rušenje beogradskih mostova, pa ostaje da i to pretpostavljamo.

       U svakom slučaju, ovo nenadano svedočenje jednog od glavnih savezničkih aktera u minulim događanjima moglo bi biti značajno za sagledavanje prave uloge Evrope u ovom američkom ratu u Evropi. Nisam, međutim, toliki optimista pa da tvrdim da će to imati uticaja i na Haški tribunal, jer jasno je čiji je to sud. A kad smo već kod tog tribunala, pomalo me je iznenadila vest da gospođa Luiz Arbur, glavni tužilac, podnosi ostavku na pola mandata i vraća se u Kanadu. Isključeno je da vlasnici Tribunala nisu zadovoljni njenom ulogom, jer gospođa se baš trudila – i slušala. Čak bi se perfektno uklapala i u budući scenario, jer, kako je saopšteno, kanadski policajci treba da love optužene po Kosovu, i šire, pa je pretpostavka da bi ona sa svojim zemljacima mogla uspešno da sarađuje. Biće da Amerikanci pripremaju neku još radikalniju opciju, a možda je i pomenutoj gospođi već dosta ove lakrdije.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na događanja tokom 2013. godine.