MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 20

9 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Za to vreme, dok se u Rusiji pregovara sa Talbotom, saznaje se da su Rusi već stigli nadomak Kosova i da se očekuje da svakog trenutka pređu „administrativnu granicu“. Šta je ovo sad – nisu valjda Rusi opet odlučili da nas brane? Talbot okreće avion i vraća se u Moskvu da nastavi pregovore, ovog puta bez smeška. General Ivašov ga ljubazno prima i saopštava mu da ubuduće Rusi nemaju nameru ni za šta više da mole Amerikance – sami će odabrati zonu svoje odgovornosti i postaviti tamo svoju vojnu organizaciju.

       Znao sam da će se to kad-tad desiti i ako se sećate već negde na početku sam napisao da će sve ovo, da izvinite, jednom dokurčiti Rusima, a diplomatskim analitičarima ostaje da objašnjavaju dokle može da ide granica nezajažljivosti. Ruse ste pobedili, ali nemojte ih do kraja poniziti, jer to može da bude početak kraja ovoga što se danas naziva civilizacija. Dovoljno je da zbog svega ovoga u Moskvi dođe na vlast neka radikalnija garnitura, a među njima uvek može da se nađe neki ekstremniji radikal koji će povući obarač koji može da uništi čovečanstvo – pa makar to bilo i iz čistog očaja.

* * *

       Dok ovo pišem iz „nezvaničnih“ izvora se saznaje da su Rusi upravo ušli na Kosovo. Nije javljeno u čiju su zonu umarširali, pa ostaje da saveznici ponovo raspodeljuju ono što su već raspodelili dok je Talbot pregovarao u Moskvi.

       Savet NATO-a je u stalnom zasedanju. Klinton zove Jeljcina, Gor svog starog prijatelja Černomirdina. Jeljcin nema komentara – očigledno nije ni u toku šta se dešava. Ivanov ih umiruje, kaže da je ruskim trupama naređeno da ne ulaze na Kosovo, a ovi su im odgovorili da će tu naredbu poštovati.

       Ostaje nejasno kako su Rusi, pored onoliko savezničkih SFOR snaga u Bosni uspeli, da izvinete, ono S… na svojim oklopnim vozilima i transporterima da pretvore u K…, te da  se odatle neopaženo izvuku i sa oznakama KFOR umesto SFOR krenu put Kosova. Zlobnici tvrde da su čak i gorivo tankovali na prolazu kroz Jugoslaviju. Ako je to tačno, ostade meni neiskorišćen bon od 10 litara benzina što sam ga kao sledovanje dobio za ovaj mesec.

* * *

       Stvari očigledno postaju ozbiljne, pa da ih ublažim nečim zanimljivijim. Britanci su još juče  bili spremni da umarširaju na Kosovo, ali im je iz Amerike javljeno da to nikako ne čine bez njih – stariji brat mora da bude prvi, a oni uskoro stižu sa svom silom svetskih medija koje predvodi nezamenljiva gospođa Kristijan Amanpur (ja mislio da je to muško ime), supruga poznatog portparola Bele kuće gospodina Džejmsa Rubina.

       Nezadovoljni Britanci pripremili su za sebe logor na samoj makedonskoj granici prema Jugoslaviji, a američkim marincima se logor dopao pa su pokušali da ga na silu preotmu od Britanaca. Iz razumljivih razloga nije saopšten ishod bitke za ovaj važan strateški položaj, ali je javljeno da je izbila neviđena saveznička tuča, koju su nekako uspeli da smire visoki saveznički generali i admirali, na čelu sa već pominjanim glavnokomandujućim britanskim generalom Majklom Džeksonom.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na događanja tokom 2013. godine.