MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 22

11 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

To su, gospodo, bili razlozi najnovijih kolona srpskih izbeglica koje ovih dana beže sa Kosova i toplog dočeka Rusa od onih koji nemaju kud da beže, pa moraju da ostanu tamo.

       A što se Rusa tiče – ne mislim da su oni to učinili zbog nas. Uradili su to zbog sebe. Konačno su shvatili kud sionska diplomatija vodi, pa spasavaju sebe – ono što se još spasti može. Po kojoj logici Amerika može u Evropi da radi ovo što radi „zbog svojih nacionalnih interesa“, a Rusi ne mogu svojim nacionalnim interesima da smatraju ono što se dešava u njihovom najbližem komšiluku. Ali to su već stvari koje prevazilaze moje spisateljske pretenzije. Time ćete morati sami da se pozabavite, malo ozbiljnije nego do sada. Da ste bili iole mudriji, mogli ste Rusima da date mrvice koje su tražili. Pobedili biste i tada – sa 99:1. Međutim, vaša pobednička sionska arogancija zahteva 100:0!

* * *

       Voleo bih da ona tuča između Amerikanaca i Britanaca ostane i poslednja međusobna tuča mirotvoraca. Britanci su za svoje ratne zasluge i ostale vrline u minulom ratu očigledno dobili najatraktivniju lokaciju – područje Prištine, glavnog grada Kosova, koje uključuje i obližnji aerodrom Slatinu. Imaće i najveći kontingent mirotvoraca – 13.000. Na nesreću, upravo se ta lokacija dopala i Rusima i tamo su stigli prvi sa nekih 150 vojnika, kao prethodnicom. Britanci  su sutradan stigli do Prištine, malo prošetali gradom i otišli takođe do aerodroma Slatina, gde očigledno imaju nameru i da ostanu. Američki ministar napada Vilijem Koen izjavljuje da to što su Rusi sa svojih 150 vojnika prvi sigli na aerodrom i nije neki big deal. Glavnina ruske misije već dva dana sedi ukrcana u transportne avione. Tražili su dozvolu preleta preko Mađarske, a  Mađari su ih odbili. Za prethodno bombardovanje Jugoslavije sa njihove teritorije nisu pravili pitanje. Obratili su se Bugarima, oni su razmatrali zahtev i nakon toga, kao suverena organizovana država u kojoj nema mešanja sa strane, odgovorili Rusima da zahtev nisu podneli u skladu sa njihovim propisima. Naime, ako Rusi u ovu misiju idu nenaoružani i sportski odeveni, treba da popune jednu vrstu formulara. Ako, pak, idu naoružani, onda postoji druga vrsta formulara. Najjednostavniji je slučaj ako Rusi idu da bombarduju Jugoslaviju, kao što je to do pre neki dan bio slučaj sa saveznicima. Za to ne postoje nikakvi formulari. Plaši me da Britanci ne odluče da silom poteraju Ruse sa aerodroma. To bi bila najstrašnija greška od početka ovog rata. A što se nas tiče – dosta nam je i bez toga sranja na ovim prostorima.

       Donekle ohrabruje najnovija izjava glavnog britanskog vojskovođe gospodina Robertsona.  Britanci, na sreću, izgleda nemaju nameru da se sa Rusima tuku oko prištinskog aerodroma, ali to neće biti dobro za finansijsku pomoć Rusiji koja im je obećana pred predstojeći samit Glavnih 7 u Kelnu, kako proizilazi, ako budu dobri.

       Sionska diplomatija je opet u igri. Nije isključeno da će se tamo ovaj spor rešiti konsensusom – vi nama pare, mi vama prištinski aerodrom.

       Možda je to i razlog što je Jeljcin ipak odlučio da lično učestvuje na tom samitu. Pre toga je bilo saopšteno da će ostati u Moskvi i odatle nadgledati šta se dešava na Kosovu.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na događanja tokom 2013. godine.