MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 23

12 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Kako se čini, postaje zanimljivo ne samo na Kosovu, već i u Makedoniji i Albaniji. Prema izveštajima iz Skoplja, Albanija je, suprotno međunarodnim propisima o zaštiti granica, širom otvorila svoje granične prelaze prema Makedoniji kroz koje hiljade Albanaca pokušava da pređe – i to ne samo onih koji su prethodno, legalno ili ilegalno, živeli na Kosovu. Odatle se masovno prebacuju na Kosovo. Nešto slično onome što smo imali prilike da gledamo u američkim filmovima o naseljavanju Divljeg zapada. Ono sa pobijanjem kočića. Samo što ovog puta nije pobijanje kočića, već zaposedanje kuća iz kojih su Srbi pobegli spašavajuci goli život. Ima tu i svega i svakoga, ne samo pripadnika OVK, već i većih količina naoružanja, droge, švercovane robe svih vrsta za koju se pretpostavlja da bi mogla imati dobru prođu na tom tržištu. Makedonci su carinicima pridodali i svoje granične jedinice u pokušaju da se ta najezda spreči. Sigurno je da mnogi od njih nameravaju da se sa tim rekvizitima prebace na Kosovo, ali je isto tako sigurno da je deo toga namenjen i makedonskom tržištu, jer samo naivni mogu da sumnjaju, kada je reč o albanskim pretenzijama, da sada nije Makedonija na redu. Što se tiče droge, kako eksperti koji se time bave saopštavaju, izgleda da se to tržište kreće za mirovnim snagama – preko Makedonije, za Kosovo.

       Albanci ne čekaju da KFOR raščisti minska polja i masovno hrle ka Kosovu i pored upozorenja da je to rizično – sada je momenat da se zauzmu kuće koje Srbi bežeći napuštaju. O situaciji u Albaniji saznajemo i iz Hrvatske, zahvaljujući izvesnom gospodinu Ismailiju, inače imaocu hrvatske putovnice. Naime, kako piše njihov „utjecajni tisak Vjesnik“, a prenosi i HTV, pomenuti gospodin Ismaili je sa većom grupom hrvatskih dragovoljaca pre izvesnog vremena krenuo u Albaniju da pomogne oslobodilačkoj stvari OVK. Po dolasku u Albaniju, bili su upućeni u centar za obuku, odakle su potom trebali da budu prebačeni na Kosovo. Odmah po dolasku, oduzete su im hrvatske putovnice, a bili su čak i tučeni zato što govore hrvatski jezik. Oni koji su se predomislili i pokušali dragovoljno da se vrate, kako su i došli, nisu dobili svoje putovnice i proglašeni su za vojne dezertere. Što se tiče vojne organizacije OVK, pomenuti gospodin Ismaili, koji je bio dovoljno vešt da se ponovo dokopa „lijepe njihove“, kaže da su tamo svi pripadnici OVK istovremeno i zapovednici, s tim da postoji i jedan koji zapoveda zapovednicima. Gospodine Kuk, imate li Vi nekih vesti šta se to tamo dešava. Jeste li skoro razgovarali „mobiljnim“ sa Vašim prijateljima Maljuom i Tačijem?

* * *

       Na Kosovu je haos. OVK, pod zaštitom KFOR-a (da to baš tako otvoreno treba reći), napreduje po svim pravcima. Napadaju Srbe, vojsku i policiju koja se – u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti, povlači sa Kosova. Okružuju one koji još nisu krenuli – a u roku od 11 dana treba da se povuku! Napadaju srpska sela, a mirovnjaci ne intervenišu, treba da se prethodno organizuju. Albancima to ne moraju, oni su uvek spremni. Ko besne zveri kidišu na sve ono što je srpsko. Naočigled nemačkih snaga napadaju srpsko selo. Nemci se ne mešaju. Srbima priskaču u pomoć jugoslovenski vojnici – da ih zaštite od razularene rulje. E, tada Nemci konačno odlučuju da se umešaju i razdvajaju zavađene. Dolazi do žestoke svađe između dve vojske. Šta bi bilo da je došlo do sukoba? Da li biste tada bombardovali Beograd? Zašto se Nemci nisu ranije umešali? Zbog čega su tamo? Gospodo, pa zar su i tako providne igre deo vaše strategije? Zar vas nismo upozoravali da će do toga neminovno doći? Zašto ste onako kočoperno i samouvereno preuzeli na sebe svu odgovornost da to sprečite. Pa mi, na nesreću, znamo bolje od vas ko su Albanci!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na događanja tokom 2013. godine.