Javno beležništvo – priča o ludom i zbunjenom II

11 septembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Nisam mislio da o ovome ponovo pišem – pisao sam o tome pre neki dan, ali me je „ponukao“ napis u današnjem „Blicu“ – mojim novinama koje čitam od dana kad su se pojavile, i to na strani 2, kao TEMA DANA – BLIC KOMENTAR, u redovnoj uredničkoj kolumni, a iz pera Ivana Jovanovića, zamenika urednika politike i društvo, što bi – sve to skupa, trebalo da znači da je ozbiljna stvar u pitanju – a nije!

       Već sam naslov komentara – Advokatsko ucenjivanje, govori dosta. Gospodine Jovanoviću, koji štrajk nije ucenjivanje? A definiše se kao demokratska tekovina društva, za sve radne ljude, bez izuzetka. Da li ste time hteli da napravite izuzetak kad su advokati u pitanju, ili smatrate da advokati nisu radni ljudi. Ja bih se, da sam bio na Vašem mestu, pre opredeljenja za takav naslov, pozabavio motivima advokatskog štrajka, jer naravno, kao i za sve druge pojave u životu, motivi mogu da budu i opravdani i neopravdani. Vi se motivima advokata niste bavili, ili se bar niste bavili na ozbiljan način, jer da jeste, ne biste dalje napisali ono što ste napisali, a to kažem zbog toga što ne želim da sumnjam u pamet zamenika urednika tako odgovorne rubrike – politika i društvo, mog omiljenog lista. Ovo možete da shvatite i kao kompliment, jer bolje da verujem da je u pitanju incident – slučajni promašaj koji može svakome da se desi, nego da je to vaš stvarni novinarski domašaj.

       Vi dalje kažete: Jedno se mora priznati advokatskom esnafu. Jedinstveni su u odbrani svojih zahteva. Vidite Gospodine Jovanoviću, ja sam pravnik 51 godinu, i advokat. Nisam lično ni u čemu pogođen donošenjem seta zakona o kome je ovde reč, jer spadam verovatno u ne više od par procenata onih advokata koji se i ne bave advokaturom koja se tim setom zakona sada uskraćuje advokatima (ovde ne mislim na advokate krivičare koje ove izmene zakona uopšte i ne dotiču) – nazovimo to klasičnom advokaturom, ali sam jedinstven u odbrani ogromne većine svojih kolega advokata, kojima će donošenjem ovih zakona životna egzistencija biti ugrožena. Iz istih razloga iz kojih mi je danas jedna sudija privrednog suda rekla – kolega nisam advokat, ali ovo što rade advokatima nije u redu. Nemam saglasnost da Vam kažem njeno ime, ali ako Vas to interesuje, javite se pa mogu da je pitam. Možda bi pristala da o tome govori i za Blic. Da budem direktan, pa mi dozvolite da to objasnim konkretno. Uzmimo, (samo) na primer, da ste vi poreklom sa sela – ono što bi u narodu rekli, zdrav seljački element. I, opet samo na primer, vratite se u svoje selo i primetite da ni tamo ni u susednim gradovima nema više advokata. Zašto? Zar Gospodine Jovanoviću, Vi mislite da se advokati, posebno oni u unutrašnjosti, bave nekim drugim pravom do sastavljanjem ugovora o raspolaganju nepokretnostima – prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovorima o hipoteci, doživotnom izdržavanju,  raspodeli imovine za života, bračnim ugovorima i sporazumima supružnika o deobi njihove zajedničke imovine. E vidite tim poslovima advokati više neće moći da se bave, jer oni prelaze u isključivu nadležnost javnih beležnika, notara. Rekoh da sam iz te struke, ali ne pada mi na pamet šta bi od klasične advokature tu moglo još da spada, pa se usuđujem da kažem da je  to otprilike 90% poslova kojima se advokati građansko pravne orijentacije bave, a takvih je opet otprilike 90% od ukupnog broja advokata. Vi se time niste bavili i to spada u ono što gore rekoh o Vašoj pripremi za pisanje o ovoj temi, pa verovatno samo ponešto o tome i znate, a malo znati je gore nego ne znati. Ali zato znate da advokati sasvim lepo zarađuju. Ne znam otkud Vam ti podaci. Možda se to odnosi na onih gore pomenutih oko 2% od 9.000 advokata koliko ih otprilike ima u Srbiji. Ostali sastavljaju kraj s krajem, a posle ovih propisa ni to neće moći, pa će doći do masovnog napuštanja advokature – da ne kažem do pomora advokature. I gde će tada ta armija advokata – u političare naravno, šta bi drugo i to po mogućstvu u onu najnapredniju partiju.

       Ovim ste se već bavili – pominjete prethodni štrajk advokata iz juna meseca i povezujete to sa ovim štrajkom, a samo zato „što im obećanje bivšreg ministra nije još ispunjeno“. Malo li je to? A ne pominjete pritom razlog tadašnjeg štrajka – objavljeno je da se porezi advokata povećavaju u proseku za 46%, a stigla su rešenja sa povećanjem od 150%, u proseku! Koliko znam „Blic“ je pisao o poreskim neplatišama, pa znate i ko je sve na toj listi. Da li ste na toj listi primetili advokate? Ne! Ali ne zato što imaju para pa im nije problem da plaćaju porez, već zato što o njima postoje uvrežena shvatanja – otprilike kao i ova Vaša, pa su prema njima svi, uključujući i poreznike prilježni, tako da, bar za sada, kad su advokati u pitanju, nije bilo problema kad su advokati trebali da „vrate svoj dug državi“. E kad su stigla pomenuta rešenja, stupili su u štrajk, onaj junski, jer te cifre premašuju ono što prosečan advokat može i da zaradi. Ministar im obećao pa nije ispunio, bio je to stari ministar, ali je zato ovaj novi odlučio da to ne ispuni i to istovremeno kad se advokatima oduzima 90% poslova klasične advokature – malo li je to, skupa, kao razlog za ovaj drugi štrajk?

       A ko će tih 90% poslova ubuduće da radi – 96 izabranih notara! Svi mogu da polažu za notare, ali će notari biti samo oni koje ministar izabere! I on izabrao njih 96 najboljih. Hajde da pogađamo, kojih. Imate pravo da prvi pogađate, prvi sam se setio. Jeste li videli njihovog predsednika – bio pre neki dan na televiziji. Da li biste mu poverili sastavljanje ugovora o prodaji Vašeg stana? Ja ne bih! A tek što mu se pameti tiče – čitam juče njegovu izjavu. – Prvog dana su notari odlično radili. Tamo negde, u nekom mestu, nisam hteo dalje ni da čitam kod jednog notara došlo 100 klijenata. Pa zna li taj čovek da broji. Zna li on šta je 100 klijenata. I 96 takvih (čast izuzecima) će da nadomeste rad onih desetina hiljada advokata koji će sada ostati bez posla!

       Kažete – Njihova najnovija bahatost (advokata, prim. DC), pa to u boldu, je činjenica da im smetaju i notari, jer velika nadležnost advokata, overavanje ugovora o nepokretnosti (čitaj izvor zarade), je sada prebačen kod javnih beležnika, što dodatno iritira advokate, pa su se bunili Ustavnom sudu. Ko god dirne u njihovu zaradu, nije u pravu. Pa Vi mučeniče nemate pojma o onome o čemu pišete. Overe ugovora ni do sada nisu bili poslovi advokata, pa na tome nisu mogli ni zarađivati. To su radili sudovi, pa su te pare išle u budžet – značajne, jer ako ste nekad prošli pored suda mogli ste primetiti i redove. E te pare će sada ići notarima. I te i one koje su do sada uzimali advokati za sastavljanje ugovora. Čak i više od toga, jer im je tarifa i podignuta. To će sada sve da radi ovih 96 notara, od kojih gore pomenuh samo njihovog predsednika.

       Pominjete i Ustavni sud. Nisu se advokati njemu bunili vež žalili. Tu bi razliku zamenik urednika tako odgovorne rubrike kao što je – Politika i društvo, u tako uglednom listu kao što je Blic, morao da zna. A da ste se ozbiljno bavili svojim poslom, mogli ste i da zatražite od Advokatske komore žalbu, videli biste zbog čega se advokati žale. Valjda ste čuli za latinsku izreku – Audientur et altera pars! Da ste tako postupili, ne biste se ovako nalupetali.

       A što se tiče napomene, na kraju, da u skupštini sede mahom pravnici po struci koji su često i donosili zakone u vašu korist … Opet pišete paušalno, navedite bar jedan takav zakon pa ću Vam oprostiti i za ono „često“. A što se tiče pravnika koji sede u Skupštini, te da je to garancija za bezbrižnost advokata, to Vam je tek biser. To je isto kao da ste rekli da je i Gospodin Vučić pravnik, pa sad pravnici ne moraju ni o čem da brinu. On je koliko mi je poznato bio i novinar, pa eto ni vi novinari nemate o čemu da brinete.

       Gospodine Jovanoviću, evo ja napisah ovo „iz duška“ nepripremljen baš kao i Vi. Šaljem Vam ovo – ima još: otvorite www.opancar.com pod naslovom  Javno beležništvo – priča o ludom i zbunjenom, od 4.10.2014. Ovo možete shvatiti i kao moje reagovanje, pa i napisati nešto o tome u vašem listu. Naravno, ne sve mnogo je – uzmite ono što Vam se posebno sviđa, a ja ću se već javiti, ako zatreba.

DC, 10.09.2014.