MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 3

21 avgusta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       I taman kad smo pomislili da je ova ružna predstava, posle 78 dana besomučnih i krvavih bombardovanja završena i da je došao kraj mukama, jer šta bi drugo još mogli da traže ako su sve dobili, usred te pobedničke euforije, na scenu izlazi glavni evropski jastreb, gospodin Bler, Prime minister Velike Britanije i uzbuđenom svetskom auditorijumu kočoperno saopštava: „Učinjen je veliki korak, ali sve to treba pažljivo analizirati.“ Valjda još nešto tu može da se iščupa. Zašto žuriti. Naravno, dok naši eksperti to analiziraju, NATO će i dalje bombardovati pokojnika – za svaki slučaj. Još se treba dogovoriti oko implementacije ostvarenog, a NATO će sabesednika za to vreme i dalje bombardovati, jer – pokazalo se, to su neoborivi argumenti. Tek krajem nedelje treba da se sastane i grupa glavnih 7 + Rusija, da proglase pobednika, pa zašto žuriti. Uskoro će i vikend, pobedu treba proslaviti, a dok se mi posle naporne akcije zasluženo odmaramo, NATO će i dalje držati protivnika na stand by-u, za svaki slučaj.

* * *

     Za to vreme, Černomirdin se u Moskvi objašnjava sa ruskim generalima koji su takođe učestvovali u „pregovorima“ i ubeđuje ih da su pregovori bili uspešni. Ne treba biti sitničar što nismo uspeli da umilostivimo NATO, pa ni posle svega ovoga neće da obustavi bombardovanje – šta je stotinak žrtava dnevno. Izdržaće Srbi i to, žilav je to narod, šta bi bilo da im nismo pomogli. A što se tiče komandne strukture snaga Ujedinjenih nacija koje tamo treba da umarširaju, tu nema nikakve sumnje – Rusija nikad, ponavljam nikad, neće pristati da ruskim generalima komanduju generali NATO-a, odlučno izjavljuje Černomirdin.

       I taman kad se činilo da je gospodin Černomirdin umirio ozlojeđene generale, stiglo je tumačenje postignutog, direktno iz Vašingtona – trupe Ujedinjenih nacija se ne pominju, već trupe NATO-a. A što se tiče dileme oko komandne uloge, Vašington je konačno prihvatio i jednu želju Rusa – ruskim generalima neće komandovati generali NATO-a, jer ruskih trupa tamo neće ni biti. Eto, ispalo je da je i Černomirdin bio u pravu.

       Očekujem sada da portparol SPS-a, mlađani Ivica Dačić, saopšti da se tako nismo dogovorili, te da Vlada narodnog jedinstva, odnosno SPS, JUL i Radikalna stranka sazovu vanrednu skupštinu i ponište ono što smo pre neki dan prihvatili. Naravno, zezam se iako nije vreme za to.

Nastaviće se