Partijski kadrovi – drugi deo

23 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Kad sam bio mali, a ima od tada mnogo godina – negde posle drugog svetskog rata, kad god bismo išli u banju (more nije bilo popularno kao sada), išli bismo “Lastom”. Postojao je i voz, ne gori od ovog današnjeg, ali je moj otac govorio – Idemo “Lastom”. Ona je najbolja. Nije govorio – autobusom, već “Lastom”, jer “Lasta” je bila sinonim dobrog prevoza. I održala se “Lasta” kroz sve protekle godine, kao jedan od najvećih i najboljih naših autoprevoznika. Sve do nedavno, dok je ovi moderni partijski kadrovi nisu sjebali. Izvinite na mojoj prostoti, ali nostalgija je u pitanju, a ja bolji izraz za ovo što je urađeno s “Lastom” ne mogu da smislim.

       Negde u Julu, pod naslovom “Partijski kadrovi”, pisao sam nešto o tome, a povod je, za ovo što je danas objavljeno, bio bezazlen – jedan od direktora „Laste“, Nemanja Tomović, je smenjen jer je za samo tri meseca na ime reprezentacije potrošio 400.000 dinara. Ova današnja vest je mnogo ozbiljnija – Direktor “Laste” Velibor Sovrović je uhapšen jer je ukrao 133,6 miliona dinara. Kako piše “Kurir”, on je samo nekoliko dana pred odlazak na odmor na privatni račun svoje supruge uplatio više od pola miliona evra, a ona je dan pre polaska na odmor sa tog računa podigla 400.000 evra u kešu. Ne piše gde su letovali, a ako je to bilo van zemlje, te pare su več negde u inostranstvu na sigurnom. Pored njega uhapšeno je još pet osoba, među kojima i njegov pomoćnik Dragan Belić, na graničnom prelazu, prilikom povratka sa odmora.

       I sad dolazimo do suštinskog pitanja – koji je nivo kontrole i ko vrši kontrolu poslovanja javnih preduzeća, jer lopova je bilo i biće ih, ali bi ih svakakako bilo manje kad bi postojala svrsishodna kontrola poslovanja tih preduzeća. Predsednik Nadzornog odbora “Laste” je visoki partijaski funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Babić, kome je, razume se, to bila samo jedna od dodatnih funkcija – može on, stiže! Ne znam da li je on još uvek na toj funkciji posle naloga njihovog partijskog lidera Aleksandra Vučića, da svi partijski kadrovi podnesu ostavke na dodatne funkcije – što je mera koju svakako treba pozdraviti, ali ostaje pitanje da li direktor jednog lokalnog pogrebnog ptreduzeća, ma koliko bio odan i pouzdan partijski kadar, može da bude i isto tako dobar predsednik Nadzornog odbora “Laste”. Sudeći po njegovim izjavama povodom onog prvog skandala u “Lasti” koji sam pomenuo na početku a o čemu sam više pisao u Julu, ne! Jer čovek koji smatra da prvo treba da se bavi unapređenjem poslovanja, a tek potom i kadrovima – a ne obrnuto, ništa od svega toga ne razume.

       Nije ovo usamljen slučaj, to je praksa. Evo danas u štampi piše da je Branko Ružić, potpredsednik SPS-a i član Upravnog odbora fudbalskog kluba “Partizan”, spasio taj fudbalski klub tako što je nabavio 400.000 evra koji su već danas uplaćeni na račun “Partizana”. Igračima ovog kluba je isplaćen deo dugovanih zarada, pa će oni prekinuti štrajk i večeras izaći na teren da odigraju utakmicu sa azerbejdžanskim klubom “Nefči”. Ima li nekog u ovoj zemlji da pita – Gospodine Ružiću, da lli su to vaše lične pare, ili ste ih nabavili od nekoga i od koga. Bolje rečeno, od kog javnog predizeća potiču te pare. I tu onda opet dolazimo do suštinskog pitanja – da li su članstva u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća suštinska funkcija ili služe samo za isplatu apanaže zaslužnim partijskim kadrovima.

DC, 21.08.2014.