MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 30

21 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

„Nova demokratija“ u principu nije loša, ali oni ne uživaju epitet liderske stranke iz prostog razloga što su najpametniji posle boja. Oni su idealan koalicioni partner za svakog pobednika. U jednu od većih zasluga ubrajam im i to što su, jedni od prvih, bivšeg vojvodu nazvali pravim imenom – veliki štetočina. Time sam istovremeno rekao i šta mislim o radikalima.

       Što se tiče Koštunice, on je jamačno pametan čovek, ali ne znam da li ima stranku. Oglasi se tu i tamo akademskom analizom učinjenog. Te analize su, po pravilu, ispravne i u tome je izgleda i jedina razlika između njega i Vesne Pešić.

       Što se tiče Mićunovića, on je najsličniji Koštunici. Sve su to, međutim, po svome značaju minorne stranke koje, koje odvlače sa sobom jedan broj glasova, više štete nego što koriste.

       Đinđićeva politička budućnost je narušena navodnim političkim paktiranjem u inostranstvu dok su bombe padale u zemlji, a takve optužbe su oduvek prolazile na ovim prostorima. Koliko je to tačno, ne znam, možda se radi o drugačijem čoveku od pomenutih opozicionara, pa se takve informacije svesno lansiraju iz kuhinje Ivana Markovića.

       Iz istih razloga mislim da je i Đukanović narušio svoju političku budućnost. Međutim, njegov slučaj je donekle jednostavniji od Đinđića, jer niko pametan trenutno ne zna da kaže da li je Crna Gora još uvek u Jugoslaviji, pogotovu da li će to i sutra biti, čak i ako danas jeste. Aktuelna politička vlast u Jugoslaviji ih totalno ignoriše, što samo ide naruku pristalicama otcepljenja u Crnoj Gori. Mislim da je to duboko pogrešno i da je to jedna od krupnijih političkih grešaka Slobodana Miloševića. Ni oni koji su onako izašli iz Jugoslavije početkom devedesetih godina nisu bili u pravu. Kasnije su, zahvaljujući našoj „mudroj“ politici i potonjim delima, dobili naknadni alibi. Odoše svi, mi ostadosmo.

* * *

       Savez za promene je na dobrom putu i okuplja dosta pametnih ljudi kojima se ovaj sistem iz raznoraznih razloga zahvalio, što samo može da bude kompliment za njih. Tu, pre svega, mislim na bivšeg guvernera Avramovića, Mikija Savićevića, bivšeg generalnog direktora „Geneksa“ iz zlatnog doba  naše spoljne trgovine, Vuka Obradovića, svojevremeno, ako sam dobro obavešten, najmlađeg generala Vojske Jugoslavije. Vladan Batić je pametan čovek i zna šta treba ovom narodu. Međutim, njihova mana je što su neprimetni, te prema tome u ovom momentu i politički beznačajni. Nedostaje im tzv. pozitivna agresivnost i, svakako – masovnost. U svakom slučaju, to predstavlja zdravo političko jezgro koje treba da se širi, bilo unutar sebe, bilo pridobijanjem drugih stranaka koje imaju slične programe. Ako igde pripadam, onda su to svakako oni.

       Ono što je najbitnije i što bi trebalo ugraditi u program ovog ili sličnih saveza, ili novih stranaka koje žele da učine nešto pozitivno za ovaj narod i ovu zemlju, to je – da suzbiju liderske ambicije pojedinaca, koji sebe stavljaju ispred onoga za šta se bore. To je danas slučaj sa SPS-om i Miloševićem, SPO-om i Draškovićem, radikalima i Šešeljom …  Uzmimo nešto pozitivno i iz zapadnog parlamentarizma. Neka predizborni kontest pokaže koji trkački konj može da dobije trku, a onda mu svi pomozimo u tome, a ne da cepamo glasove i time samo pomažemo ovima koji su sada na vlasti.

       Ispljuvah sve – ima li ovde bilo kakve alternative. Nažalost, mislim da nam je to trenutno političko stanje u zemlji, a jedan od najvećih problema je razjedinjenost opozicije. Zlo tek može da nastane ako se u ovaj politički vakuum ubace neki politički ekstremisti, desni ili levi, svejedno.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.