MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 32

24 septembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

UMESTO PROLOGA

„Blic“, 6. jul 1999.

       Leskovac (Beta) – Više od 20.000 ljudi zatražilo je sinoć u Leskovcu smenu predsednika SRJ  Slobodana Miloševića, načelnika Jablaničkog okruga Živojina Stefanovića i svih onih „koji su srpski narod doveli u ćorsokak“. Do skupa, po brojnosti najvećeg ikada održanog u Leskovcu, došlo je nakon poziva realizatora programa lokalne TV Leskovac, Ivana Novkovića koji je 1. jula u poluvremenu košarkaške utakmice Jugoslavija–Nemačka prekinuo program i emitovao svoju, unapred snimljenu izjavu, u kojoj je pozvao Leskovčane da na ovom skupu traže Srefanovićevu smenu.

       Dan nakon emitovanja izjave Novković je nestao.

       Posle nekoliko dana skrivanja, on se sinoć pojavio na skupu u centru Leskovca, praćen jakim obezbeđenjem lokalnih rezervista Vojske Jugoslavije i pozdravljen burnim skandiranjem okupljenih građana, rekao: „Ja nisam plaćenik, ja sam podstanar. Mi nismo izdajice, mi hoćemo samo posao i odlazak Živojina Stefanovića koji je uništio sve mogućnosti da normalno živimo i radimo.“

       Student prava iz Leskovca, Predrag Pešić, pokazao je građanima papir na kojem je, kako je rekao, spsisak Leskovčana poginulih u agresiji NATO-a i dodao: „Gde su naši mrtvi drugovi? Ovaj spisak, sa njima na vlasti, nikada neće biti konačan. Dokle će Milošević i Šešelj da prave grobove po srpskim zemljama?“ Njegov govor okupljeni su prekidali skandiranjem: „Bando crvena“, „Slobo Sadame“, „Slobo odlazi“. . .

* * *

„Blic“, isti broj, isti datum, 6.7.1999.

       Podgorica (Beta) – Omladinski savet Kolašina čestitao je sinu jugoslovenskog predsednika Marku Miloševiću otvaranje Dečjeg zabavnog parka „Bambilend“ u Požarevcu sa molbom da deci izbeglica odobri popust za njegovo korišćenje.

       Vlasnik preduzeća „Madona“ Marko Milošević i direktor holding kompanije „Bambi“ Miroslav Miletić otvorili su u Požarevcu, povodom 4. jula, Dana boraca, Sportsko-zabavni centar „Bambi park“.

       „Za vaše gradilište nije važilo ratno stanje, kao što ni vaša mehanizacija nije, kao druge, bila potrebna Vojsci Jugoslavije“, navodi se, između ostalog, u čestitki kolašinskih omladinaca Marku Miloševiću.

       „Bili ste jači i od ruševina u svom okruženju i izdigli svoje srce iznad okolnog straha i plača, te još jednom dokazali da ste rođeni pobednik“, poručuje omladinski savet Kolašina.

       Uz prigodnu čestitku, ta organizacija moli Miloševića da ipak omogući popust za korišćenje zabavnog parka deci koja su se rodila u Kninu, Vukovaru, Mostaru, Prizrenu i Peći, kao i deci koja su, dok je građen „Bambilend“, ostala bez roditelja. „Ponosni smo što u naredni milenijum ulazimo sa ‘Bambilendom’ „, poručuje se u čestitki.

       Na fotografiji, u okviru teksta, vlasnik „Bambilenda“, sa očito ponosnom i zadovoljnom mamom.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.