MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 6

25 avgusta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Nije poražena hrabra jugoslovenska vojska i policija koja je 78 dana odolevala 37 puta jačem neprijatelju. Nisu naravno ni pobedili, jer bi to bilo i nemoguće. Ali odoleti toliko dugo – ravno je pobedi. Mnogo ih je sigurno i izginulo, ali broj žrtava iz moralno-taktičko vojnih razloga nije saopštavan. Nek im je slava! I poginuli i preživeli su stvarni heroji ovog suludog rata. Nisu oni krivi što ih je ta dužnost zapala. Političari a la Milošević, Šešelj i Gorica Gajević su odlučili da se ni jedna stopa srpske zemlje ne prepusti neprijatelju, da bi ih sada doveli u poziciju da se u roku od sedam dana moraju povući, sa svom opremom i naoružanjem – na osnovu mudre, hrabre i istorijske odluke istih onih koji su rat i prizvali. Danas, devet sati ubeđuju generale NATO-a da je to nemoguće, jer su mostovi porušeni, putevi razrovani, da nemaju goriva. Međutim, NATO je nemilosrdan, a njihov čuveni portparol Džejmi Šaj saopštava u Briselu, da „razgovori“ još uvek nisu propali.

       Nisu poraženi ni naši hrabri električari. Agresori im preko noći „razrkaju“ kompletna postrojenja i bombama i nekakvom paučinom, a oni, mučenici, sve to zakrpe pomoću štapa i kanapa i – dođe struja. Sledeće noći – Jovo, nanovo. I oni su heroji. Heroji su i mnoge druge komunalne, zdravstvene i druge službe. Ima ih dosta, kao i onih drugih, nažalost.

* * *

       Jednog dana će ovo što se sada naziva svetskom civilizacijom, ako preživi, možda i opštedemonizovane Srbe proglasiti za herojski narod koji je spasio čovečanstvo od samouništenja. Niko nije računao da su Srbi baš toliko šašavi kao što jesu. Trebalo je to da bude kratka demonstracija sile u čast 50-godišnjice NATO-a. Par bombi i gotovo, kako reče baba Madlena. Ispostavilo se, međutim, da to baš i nije tako jednostavno.

       Ako je ovo trebalo da bude generalna proba za Rusiju, na primer, ili, ne daj bože Kinu, moderni vojni stratezi će morati iz svega ovoga da izvuku određene zaključke, te da odustanu od svojih suludih planova. Čovečanstvo nije ni svesno koliko su im Srbi u tome pomogli. Nažalost, kad toga postanu svesni, Srbi će možda već biti božji narod, za šta su sebe oduvek smatrali, a tako se i ponašali.

Nastaviće se