….. usta, da niste pusta

26 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Za sve one koji imaju tu nesreću da su zaposleni, pa ne znaju kako će se prilagoditi prvih dana na poslu po povratku sa bezbrižnog godišnjeg odmora, koji je prema otkriću “Večernjih novosti” objavljenom u ovonedeljnom vikend izdanju, mnogo prijatniji nego rad, ovaj list u članku objavljenom pod naslovom  “Povratak sa odmora je stresan”, daje čitav niz korisnih saveta:

       “LAKO je otići, ali je teško vratiti se sa odmora. Čak iako nigde nismo otputovali, dovoljno je teška pomisao da nas posle dve-tri nedelje „izolacije“, ustajanja kad poželimo, neviđanja sa kolegama koje nam nisu mnogo drage, čeka svakodnevica zvana posao. Naš život ponovo postaje juriš! Zato je, kažu psiholozi, blagi stres neminovan u prvoj radnoj nedelji posle odmora. Njihov savet je da pokušate da bar malo ublažite ovo stanje, kako bi vam realnost lakše pala. Trebalo bi da, ukoliko počinjete da radite u ponedeljak, izbegavate povratke sa letovanja u nedelju, jer vam je potreban bar dan i po da se u mislima lagano „izmestite“ sa plaže. Pošto se odmorite i raspakujete, počnite da razmišljate o dobrim stranama posla koji vas od sutra ponovo čeka. Pokušajte da se radujete što ćete videti neku dragu koleginicu, „prošetati“ preplanuli ten u novoj haljini, popiti dobru kafu u toku radnog vremena. Nemojte da se nervirate što prvih dana niste produktivni, jer je to normalno. Za početak radite samo ono što morate, selektujte bitno od manje bitnog i ne opterećujte se što ste spori i zamišljeni. Čim prođe prva nedelja, shvatićete da ste se i mentalno vratili sa odmora I ponovo ćete biti svoji na svome.”

       Bilo je i komentara na sajtu “Večernjih novosti” povodom ovih najnovijih otkrića, uglavnom od strane zaposlenih. Komentari nezaposlenih nisu zabeleženi. Oni su još uvek na odmoru, prinudnom, najčešće kod babe i dede na selu. Vode zdrav život bez stresova.

DC, 24.08.2014.