MOLITVA (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Treći deo) – Nastavak 7

26 avgusta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Listam „Politiku“ od 4. juna 1999. godine. Na prvoj strani dominira naslov: „Jugoslavija prihvata dokument za mir“. Tražim tekst dokumenta, da vidim šta smo prihvatili, interesuje me to kao građanina ove zemlje. Valjda smo izvukli neke pouke iz nesporazuma koji su nastajali neobjavljivanjem Dejtonskog sporazuma. Nema ništa! Dobro, ne treba se odmah paliti zbog toga, možda su u pitanju samo tehnički razlozi. Možda, jednostavno, generalni direktor „Politike“ AD i v. d. glavnog i odgovornog urednika gospodin Hadži Dragan Antić nije stigao da konsultuje ministra za informisanje, gospodina Vučića, da li sme da se objavi integralni tekst dokumenta, jer  osetljive su to stvari.

       Kako ne znate čoveka – onaj sportski odeven gospodin što je nedavno imao ekskluzivni intervju sa načelnikom Generalštaba. Prenosile su to sve TV stanice. Da, onaj što je, pri tom, umesto da vodi intervju – žvakao žvaku. Taj! Znao sam da ćete se setiti. Nema problema, verovatno će da objavi sutra.

       Sledi podnaslov:  Potvrđen suverenitet i teritorijalna celovitost SRJ i uloga UN, a ispod toga:

       Predsednik Republike Slobodan Milošević, zajedno sa najvišim funkcionerima Jugoslavije i Srbije, i juče razgovarao sa predsednikom Finske Martijem Artisarijem i Viktorom Černomidinom, specijalnim izaslanikom ruskog predsednika. Jednodušna je ocena da je opredeljenje za mir od vitalnog značaja ne samo za Jugoslaviju već i za ceo region i celu Evropu.

       U manjem tekstu, pored značajnih informacija o tome ko je sve još učestvovao u razgovorima, navodi se i kraća izjava Černomirdina: „Dalji koraci treba da se kreću uz puno poštovanje međunarodnih normi i prava. Dakle, od sutra pošteno!“

       Toliko za građanstvo od „Politike“ o tom značajnom dokumentu, koji smo svi tako željno očekivali. Hadžija, što mi ukinu „POLITIKU“? Pomoću nje sam svojevremeno naučio da čitam. Druge novine nisam ni znao da čitam.

       Ispod toga, izveštaj sa sednice Savezne vlade. Možda ovde ima nešto više o tome – PUNA PODRŠKA ODLUCI NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE.

       U istaknutom petitumu stoji: Savezna vlada je sa svoje strane prihvatila mirovni predlog predstavnika Ruske Federacije i Evropske unije, budući da se njime garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije, onemogućava terorističko i separatističko delovanje i zaustavlja agresija na našu zemlju, stradanje stanovništva i razaranje nacionalnog bogatstva.

       U saopštenju se dodaje i to, da Savezna vlada ocenjuje posebno značajnim to što se odlučivanje prenosi u Ujedinjene nacije, na osnovama Povelje svetske organizacije, te da je ovakva odluka još jedna potvrda trajne orijentacije SRJ za mir, stabilnost i rešavanje svih pitanja političkim sredstvima.

       Konačno, u dnu strane, i izveštaj sa sednice Narodne skupštine Republike Srbije. Da vidimo šta kaže Skupština, oni su i najvažniji, jer oni odlučuju, u naše ime: USVOJEN DOKUMENT ZA POSTIZANJE MIRA.

       Na jučerašnjoj sednici, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije razmatrali su dokument koji su doneli izaslanik Evropske unije za Kosovo predsednik Republike Finske Marti Ahtisari i specijalni izaslanik predsednika Ruske Federacije za Balkan Viktor Černomidin, i usvojili sledeću odluku:

1.  Narodna skupština Republike Srbije usvaja dokument za postizanje mira koji su doneli predstavnici Evropske unije i Rusije, predsednik Republike Finske Marti Ahtisari i specijalni izaslanik predsednika Ruske Federacije Borisa Jeljcina Viktor Černomidin.

2.   Dokument potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

3.   Dokument potvrđuje ulogu Ujedinjenih nacija.

4.   Dokument je, iznad svih važnosti, osnova za mir, kaže se na kraju saopštenja.

       Iz formulacije tačke 4. ne vidi se da li je u pitanju odluka  ili saopštenje. Kakvo razmatranje, takva i odluka. Narodni poslanici i ostali prisutni su ovu odluku – saopštenje dočekali u stavu mirno, što se vidi na snimku objavljenom na celoj prvoj strani „Blica“.

Nastaviće se