Naši, a šiptari!

8 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Nisam imao pojma da ću danas pisati o tome, jer jednostavno za taj problem nisam znao sve dok jutros ne čuh u vestima da je Štefan File, komesar za proširenje Evropske unije boravio u Severnom delu Kosovske Mitrovice da bi ukazao tamošnjim Srbima od kolikog je značaja formiranje Zajednice srpskih opština na severu Kosova za dalju implementaciju Briselskog sporazuma i – uz to, stidljivu vest da  su  odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica na zahtev Ministarstva za lokalnu samoupravu usvojili izmene opštinskog statuta i uputili zahtev Centralnoj izbornoj komisiji da postupi po zakonu i dodeli mandate odbornicima sa liste GI SDP-Oliver Ivanović i GI Srpska, i da ne politizuje tu odluku, jer odbornici čekaju da im se verifikuju mandati već 36 dana.

       Sada znam, ali još uvek ne mogu da verujem da smo mi, zapravo Srbi sa severa Kosova – oni što su pobedili na nedavnim lokalnim izborima, sprečavali konstituisanje novoizavranih opštinskih vlasti jer nisu hteli – suprotno Zakonu, da verifikuju mandate novoizabranim odbornicima sa poraženih lista GI SDP-Oliver Ivanović i GI Srpska. Pa tako, evo već 36 dana – sve do najnovijeg zahteva Ministarstva za lokalnu samoupravu i dolaska Stefana Filea, čime su zapravo sprečavali formiranje Zajednice srpskih opština na severu Kosova – institucije čiji su značaj svi naši putnici u Brisel na razgovore sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem isticali kao stvar od prvorazrednog značaja kako za Srbe na Kosovu, tako i za državu Srbiju i njen dalji uticaj na buduće kosovske prilike. Da uprostim stvar, to bi bilo isto kao da su novoizabrani poslanici Skuupštine Srbije sa liste SNS-a odlučili da ne verifikuju mandate poslanicima sa liste poraženih manjinskih stranaka u želji da zavladaju sami – bez opozicije!

       Ovo gore opisano rađa mnoga pitanja. Prvo, dokle može da ide međusobna surevnjivost i osionost naših kosovskih štićenika – ne verujem da su oni toliko politički nepismeni da ne mogu da shvate da u predstavničkim telima pored onih koji su pobedili na izborima, postoji i opozicija koju čine poražene stranke koje su prešle propisani izborni cenzus. Ne mogu ni da verujem da oni nisu svesni da takvim nerazumnim ponašanjem nanose štetu državi Srbiji – države čiji građani hoće i dalje da budu, koja se jedva izborila za mogućnost formiranja zajednice srpskih opština na severu Kosova, a da oni sada svojim ponašanjem dezavuišu tu odluku.

       Mi smo do juče imali ministra za Kosovo. Izbori na Kosovu su bili za vreme njegovog mandata. On je žestoko proponirao pobedničku tzv. “državnu listu” – zar on nije mogao da svojim autoritetom objasni svojima da je to što oni rade suludo. A ako to nije bio u stanju, zašto nije podneo ostavku. Ne verujem da o tome nije obavestio nadležne – sebi nadređene, državne organe. Zašto naša javnost, koja je uredno obaveštena o svim dešavanjima u kosovskom parlamentu, nije obaveštena i o ovome što se dešava kod nas. Dokle ćemo mi biti uredno obaveštavani o svim vremenskim i drugim neprilikama od Nigerije do Bangladeša, a ne i o onome što se dešava u našoj zemlji.

       Nedavno smo obavešteni o razmerama “patriotske pljačke” na Kosovu i stravičnim ciframa koje je u ovoj našoj besparici prate. Da se to nije zataškavalo, pljačka bi svakako bila manja. Zar mora “Insajder” da izigrava istražitelja umesto da to rade nadležne državne institucije. A i sada, kad se to konačno obelodanilo, otežemo sa procesuiranjem odgovornih – kao nije to bio naš nego njihov anketni odbor i sl. A iz aviona se vidi da je to tako. Pa čak nije to ni sve – zloupotrebe sa naftom nisu ni taknute. Dokle tih političkih kompromisa – ja tebi, ti meni. Čitam u novinama – čistačice u specijalnom tužilaštvu greškom bacile predmet u đubre! Pa gde je taj predmet stajao, da ga čistačica pomeša sa đubretom. I to piše samo u jednim novinama! Koga to oni zajebavaju? Dinkić napravio ono sranje sa Nacionalnom štedionicom pre više od deset godina, ali sve vreme bio u vlasti, pa bio nevin. Sad kad je izašao iz vlasti pristiže i tužilac sa svojom istragom!

       Iluzorno je verovati da je se pljačkama na Kosovu – i oko Kosova, okoristio onaj mučenik što se ovde potucao po kolektivnim smeštajima, pa ne mogavši više odlučio da se vrati na Kosovo. Takve Šiptari progone, plaše se njihovog povratka. One druge ne progone – sa njima čak i sarađuju. Zar se ne čini da su se naši šiptari malo oteli?

       Šta bi bilo da nam Štefan File nije došao u posetu. Kako će ovi gafofi da utiču na dalje pregovore o Kosovu. Hoće li neko za ovo snositi neku političku odgovornost.

DC, 07.05.2014.