NIŠTA NAM NIJE, AL’ LEKA NAM NEMA – O PRAVOSUĐU I JOŠ PONEČEM (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – nastavak 11

21 februara, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Kako se sprovodi Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je i donet zbog uzurpacije sportskih priredbi (a time i vaspitne uloge sporta) od  raznih, po pravilu agresivnih i nasilnih grupa, koje klubovi jednim imenom nazivaju „naš dvanaesti igrač“.

       Koliko se ja sećam, tu je brzo i efikasno procesuiran samo bivši golman „Partizana“ zato što je za vreme jedne utakmice opalio šamar Bošku Jankoviću sa susedne klupe, gde su sedeli igrači „Crvene zvezde“ (nisam navijač „Partizana“), a bilo je, bogami, tu i teških krivičnih dela, čak i ubistava.

       Vođe navijača, prema istraživanjima „Insajdera“, prednjače i po broju počinjenih krivičnih dela i po broju nepreduzetih mera krivičnog gonjenja. Ko ih štiti? Neće valjda neko da mi kaže da je, sam za sebe, uticaj predsednika „Zvezde“, ili „Partizana“ toliko veliki. Šta će politički zvaničnici visokog ranga po upravama fudbalskih klubova. Ne odaju mi utisak ni bivših fudbalera ni zaljubljenika u sport od malih nogu. Da nisu oni možda tu zbog toga?

       Koliko treba vremena sudijama Ustavnog suda da zauzmu stav o pitanju zabrane inkriminisanih navijačkih grupa? Da li je neko od njih bio na fudbalskoj utakmici i video šta se tamo dešava.

       Zašto su svi spomenuti postali saučesnici u oduzimanju sporta od običnih ljudi koji navijaju za „Zvezdu“ ili „Partizan“, a nisu ni „delije“ ni „grobari“, koji su nekad imali običaj da nedeljom popodne, posle ručka, uhvate sina ili unuka za ruku i krenu na stadion da navijaju za svoj voljeni klub? Meni su, na primer, takvi trenuci usadili ljubav prema sportu od najmanjih nogu. Sport je, siguran sam u to, imao jednu od najvećih uloga u mom životu, kako u fizičkom i mentalnom razvoju, tako i kasnije u pogledima na život. A danas – normalnom čoveku ne pada na pamet da ide na utakmicu, a ne da tamo povede svoje dete. Znaju li to Ružić, Ljajić i ostali političko/sportski funkcioneri fudbalskih klubova. Pa ne sede svi gledaoci u svečanim ložama,  uz to još i zaštićeni svojim ličnim obezbeđenjem.

Nastaviće se …