Ništa politički, o kadrovima je reč

26 decembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Milorad Vučelić, neuništivi. U prethodnom napisu pod naslovom „Ništa politički, o fudbalu je reč“ govorio sam o nekim dešavanjima u fudbalskom klubu Partizan i pomenuo da su posle utakmice sa Augsburgom navijači rasterali upravu tog kluba na čijem čelu su bili poznati „fudbaleri“ Zoran Popović, kao predsednik i Milorad Vučelić, kao potpredsednik, pa je red da vas obavestim i o epilogu tog slučaja.

       Stvar je u svoje ruke preuzeo Milorad Vučelić, lično, ali ovog puta u funkciji predesednika sportskog društva Partizan – onog drugog Milorada Vučelića, potpredsednika fudbalskog kluba Partizan su smenili navijači, i objasnio Zoranu Popoviću, svom bivšem predsedniku fudbalskog kluba Partizan, čiji je potpredsednik u to vreme bio, da treba da se povuče sa te funkcije. Ovaj je to prihvatio uz izjavu da će i dalje voleti Partizan i uzgrednu napomenu da on za vreme svog mandata nije u klub dovodio ni trenere ni igrače, te da za to i ne snosi nikakvu odgovornost, ali ga je – po pitanju spomenutih emocija, umirio ovaj novi Vučelić, obećavši da će on lično ovog puta formirati radnu grupu koja će, na čelu sa njim, odraditi predstojeći zimski prelazni rok fudbalera.

       Goca Tržan, esteta. Sinoć, na samom početku muzičko (deca) scenskog (članovi žirija) spektakla „Pinkove zvezdice“, produkcija je odlučila da nagradi i članove žirija tako što je, kao prigodne poklone, na scenu izvela Deda mrazove. U odabiru je najbrža bila Goca Tržan koja je uskliknula – Ja ću onog tamo, ima lepu guzu! Leontina i Jelena Tomašević su u tihu uživale u prizoru i nisu se izjašnjavale, dok su muški članovi žirija, Milan Stanković i Hari Varešanović, vešto skrivali svoje emocije.

       Očekuje se da Rambo Amadeus, u narednoj emisiji šoua „Ja mogu sve“, prilikom izbora svoje ekipe, izjavi – Ja ću onu sa velikim sisama!

       Igor Bečić, kondukter. Radi lakšeg razumevanja ovog priloga, moram prethodno da vam ispričam jedan vic: Ulazi čovek u prodavnicu papagaja, odabere jednog i krene sa prodavcem u priču o ceni. Za sve to vreme jedan papagaj iza njegovih leđa krešti – Oćeš, nećeš, marš u pizdu materinu! Kupac, ljubazno, upita prodavca o čemu se tu radi, na šta mu ovaj odgovori: Ne obraćajte pažnju na to. Taj papagaj je radio sa jednim kamiondžijom, pa su mu ostali u sećanju susreti sa putarskim radnicama. Znate ono – Oćeš, nećeš, …..

       Nemam pojma zašto mi taj vic pade na pamet kad je reč o Igoru Bečiću, zameniku predsednika Skupštine Srbije, jer on nije bio kamiondžija – čista asocijacija. Bio je kondukter autobusa na međugradskim linijama (neću da kažem kog preduzeća iz reklamnih razloga), pa je po prirodi tog posla tu u prevozu sretao svakojake ljude, tako da je ponekad morao i da ih izbacuje iz autobusa. Dobro, Skupština nije ni kamion ni autobus, ali navike su čudo. Po istim metodama Bečić, kad predsedava Skupštinom, postupa i sa opozicionim poslanicima: Oduzimam vam reč, prva opomena, druga opomena, treća opomena (sve odjednom). Napolje!

       I sad razmišljam. Zamislite sledeću situaciju: Prdesednik države, Tomislav Nikolić, u poseti Kini. Maja Gojković, predsednica Skupštine u službenoj poseti Princu od Bruneja (kažu da još samo tamo nije bila), zamenjuje je Igor Bečić, a u posetu nam dolazi delegacija Sjedinjenih Američkih država na čelu sa Barakom Obamom. Po programu boravka hoće da posete i Skupštinu – ulazi predsedavajući Igor Bečić i drekne: Tišina tamo, prvi put, drugi put, treći put … Ti tamo crnpurasti, jesi li kupio kartu …

       Sačuvaj me Bože i sakloni, što bi rekla moja pokojna majka – Odmah bi nas bombardovali!

       „Znači“ da je i SNS krenuo u podmlađivanje kadrova. Posle pozitivnog iskustva Vulinovog Pokreta Socijalista u podmlađivanju kadrova sa Gorjanom Marinkovićem, komunologom, koja je nedavno novinarima objasnila koja je uloga medija, pa postala zvezda Yu tuba, na sličan korak se odlučila i vladajuća Srpska napredena stranka. Za direktora niškog dečjeg odmarališta „Divljana“ postavila je mlađanog Nebojšu Stojanovića koji je po stupanju na dužnost, u prvom intervjuu koji je dao za lokalnu televiziju „Južne vesti“ u trajanju od 15 minuta, 29 puta izgovorio, kao džokera, reč „znači“ i tako pomračio Gorjaninu slavu.

* * *

       Počeo sam sa vicom pa da završim sa nečim sličnim – a nije vic! Pre neki dan, a povodom Premijerove najave o potrebi većeg izdvajanja za potrebe zdravstva i obrazovanja, pročitah na fejsu sledeći komentar – U redu, ali da te pare upotrebite za svoje lečenje i doškolovavanje!

Dragiša Čolić, 26.12.2015.

P. S. Izvinjavam se dragim čitaocima što ovog puta u gornjem prikazu nema mog omiljenog “opančara”, Zorana Babića, zvanog Bimboje. Zauzet je “šoranjem” po vojvođanskim šorovima.