O POLITICI I JOŠ PO NEČEM, nastavak (20)

23 januara, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Tomislav Nikolić ima istančan ukus i za tekuću politiku. Jeste da je on sada definitivno Evropejac, što im je tamo lično i rekao, ali to ne znači da njega obavezuju ovi dogovori sa Prištinom vođeni od sadašnje vlasti pod patronatom Evrope, iako su ti dogovori bili osnov za dobijanje kandidature za Evropu. Kad on dođe na vlast idemo iz početka.

       E kolega Nikoliću, to je već neka nova teorija u međunarodnom pravu koju mi koji smo studeirali po tradicionalnim fakultetima nismo učili – vidi se šta znače dva fakulteta i multi disciplanarni pristup pogleda na tekuće probleme.

* * *

       On ima i jasan stav i o korupciji i o sumnjivim privatizacijama, pa će i sve takve da poništi – biće hapšenja kaže, i pri tom već ispoljava istančani smisao za te stvari. Tu nedavno, na televiziji, na direktno pitanje reportera – šta misli o Zvonku Veselinoviću koga optužuju za glavnog kosovskog „kontroverznog biznismena“, organizatora i izvođača radova na barikadama na Kosovu, glavnog dobavljača robe široke potrošnje za Kosovo – droga, nafta, cigarete i ostale potrepštine, Tomislav Nikolić odgovori – Ja sam tog čoveka nedavno sreo na Kosovu i smatram da je on uspešan biznismen – ima veliki i raznovrstan park građevinskih mašina, a i patriota je – pomaže Srbima u građevinskim radovima. Ja sam i ranije čuo za njega, a sad sam ga i upoznao lično, sasvim slučajno – držim ja sastanak sa predsednicima opština iz severnog dela koisovske Mitrovice, kad uđe čovek, on lično. Uđe i upita Predesednike Opština – Da li se ja bavim nedozvoljenim poslovima? – Ne, rekoše oni u glas! – A da li sam ja vama pomagao kad god vam je bilo potrebno – Jesi, potvrdiše oni jednoglasno, opet u glas! – Eto vidite, reče on.

       Divno, eto Nikoliću kandidata za ministra trgovine i građevinarstva – ni ortoped Dr. Dulić iz DS-a mu nije ravan. A kažu da uspešno sarađuje i sa Šiptarima, ne pravi pitanje. Ni tu mu niko nije ravan, jer Evropa i insistira na dobrosusedskim odnosima kao jednim od glavnih uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

* * *

       Pomenuti predesednici opština sa severa Kosova – dva iz DSS-a (Zvečan i Zubin potok) i jedan Tomin iz SNS-a (Kosovska Mitrovica), svi sem Leposavića, koji drži DS, ne priznaju vlast iz Beograda ni kad su barikade bile u pitanju ni sada, kad je u pitanju održavanje izbora na Kosovu, iako iz Evropske unije upozoravaju da nisu saglasni sa tim izborima i da bi to moglo da ugrozi dobijenu kandidaturu za Evropu ili bar da utiče na određivanje datuma pregovora za priključenje Srbije Evropi.

       Ja samo pitam, ako je Kosovo po Ustavu – koga su doneli i najzdušnije brane oni iz DSS-a, deo Srbije, a spoljna politika zemlje po tom istom Ustavu u nadležnosti Vlade i Skupštine a ne lokalne samouprave, kako to onda tumačiti – kao pravo da to i sprovedu s pozivom na odluke njihovih lokalnih skupština ili kao nepoštovanje Ustava. Kolega Nikoliću, vidim Vi ih podržavate. Kako to objašnjavate?

Nastaviće se …