O PRAVOSUĐU I JOŠ PONEČEM (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Period posle reforme pravosuđa (početak 2010.) – Nastavak 8

4 marta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Da li, po mišljenju ovog autora, naravno, i dalje ima uticaja vlasti na pravosuđe, prosudite sami. Evo nekih slučajeva.

       Afera vakcina protiv gripa je otvorena u septembru 2011. hapšenjem Svetlane Vukajlović, bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, direktora „Jugohemija farmacije“ Vladimira Gravara i direktora „Detapa“ Ljubomira Pavlićevića, a kasnije, u decembru, i bivše direktorke „Jugohemije“ Smiljke Mileusnić, sestre Milke Forcan, nekadašnje prve dame Miškovićeve „Delte“. Već na prvi pogled, onima koji se sećaju kako je to sve teklo, čini se da tu neko fali. Drugo, dā se uočiti da među uhapšenima, koliko se zna, nema ni jedne stranačke ličnosti. Saslušani su i Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja i epidemiolog Predrag Kon, koji je upamćen po tome da je najpre izjavio da on lično ne namerava da se vakciniše, a potom se pojavio u pratnji pomenutog ministra zdravlja, da bi zajedno, nasred televizora, primili vakcine i time pokazali građanstvu koliko je to dobra stvar. Posle saslušanja kod istražnog sudije, pušteni su kućama.

       Pravnik sam, neću da komentarišem optužnicu, najgore je malo znati, ali uočavam da je optužnica podignuta još u februaru, a da se Svetlana Vukajlović, teško obolela, još uvek nalazi u pritvoru – već punih sedam meseci! Krivični postupak protiv okrivljenog koji je u pritvoru je hitan. U opravdanim slučajevima, može mu se dozvoliti da bude i u sopstvenom stanu,  s tim što mu se zabranjuje da napušta stan. Pritvor se može odrediti, i trajati, samo pod uslovima određenim Zakonom.  Dužnost je svih organa koji učestvuju u krivičnom postupku da trajanje pritvora svedu na najkraće neophodno vreme i da postupaju sa naročitom hitnošću ako se okrivljeni nalazi u pritvoru, s tim da se pritvor ima ukinuti čim prestanu razlozi na osnovu kojih je bio određen. Javnosti nije poznato koji su se to sve razlozi u slučaju Svetlane Vukajlović stekli za toliko trajanje pritvora. Dva najčešća razloga za trajanje pritvora i posle podizanja optužnice su opasnost od bekstva – ne verujem da je ona u ovakvom zdravstvenom stanju kadra za to, i drugi razlog – mogući uticaj na svedoke, uništavanje dokaza i sl. Ni u to ne verujem, jer pretpostavka je da je u toliko dugoj istrazi sve to dovoljno ispitano i obezbeđeno. Plaši me da je nešto drugo u pitanju i da će svi ti razlozi prestati čim prođu izbori, te da će nakon toga Svetlana Vukajlović biti puštena iz zatvora da se brani sa slobode.

Nastaviće se …