O varanju i ostalim prevarama

20 oktobra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ima ona glupa reklama na televiziji – Devojke, da li vi varate? – Da, kad god nam se ukaže prilika …. A ono, kafa u pitanju! Baš je fora, ko bi se toga setio.

       A ima i naprednih fora. Siđem u nedelju na sastanak skupa stanara – baš kada je Zvezda izgubila od Olimpije. Naterala me žena. Kaže, idi pitaj kad će Gradso stambeno da popravi ovu vertikalu, poplaviće nas ovi odozgo.

       Siđem dole, oni već počeli. Okupili se oko nekog momka koga ne poznajem. On nešto upisuje u spisak. Čujem, Šapić to neće da vam popravi, mi hoćemo. I to, i ulaz u zgradu, i farbanje gelendera … Zvuči lepo, priđem bliže da čujem. Pomenu Srpsku naprednu stranku, gradski odbor … Samo se vi javite, ja sam zadužen za ove dve zgrade, pokaza rukom. Pitam Predsednika o čemu se tu radi – kaže, objasnićemo kasnije.

       Kasnije, kad dođe i to na red, hoću da pitam o čemu se radi. Dve komšinice, dežurne promoterke, valjda su one i dovele onog momka, skočiše u glas – sve će da nam urade za džabe, a Šapić (predsednik opštine Novi Beograd) neće. Dobro, pitam iako od njih teško dolazim do reči – ali kakve veze ima Srpska napredna stranka sa tim. – A šta me briga za to, važno je da neće ništa da nam naplate, čujem sa strane … Na kraju, izglasaše zaključak – ići će od vrata do vrata sa spiskom, pa ako dobijemo većinu glasova … Kod mene nemojte da dolazite, pišite da sam protiv! – Ali zašto, komšija, sve je za džabe! – Eto tako, iz higijenskih razloga, odgovaram. Ne sumnjam u rezultate izbora – skupiće sigurno više od 50% glasova, k’o Vućić na ptredstojećim izborima. Ode i moja zgrada u napredne!

       Razmišljam, odakle bi Gradsko stambeno moglo da pokrije te vanredne troškove, koji na nivou celog Beograda neće biti mali. Pa iz gradskog budžeta, subvencionisaće im se koliko treba. A odakle njima pare. Pa iz republičkog budžeta daće im se koliko treba. Ima para, smanjili smo planirani deficit troškova u budžetu. Zar niste čuli Premijera? Ma jesam, ali ja sam mislio da se pomoći daju iz uvećane dobiti, a ne smanjenjem planiranog deficita.

       Baš je dobra fora, do jaja. Mnogo bolja od one reklame na početku. Ko bi se toga setio. Sad mi je jasno, zašto neke opštine dobijaju iz budžeta i šakom i kapom, a neke ništa. Ko im je kriv što se bave politikom. Ne košta ništa! Da li? Odakle pare u budžetu? Pa od svih nas! Od smanjenih plata i penzija – i od onih komšinica koje kažu da ne košta ništa.

 Dragiša Čolić, 19.10.2015.