OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 19

21 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Zdravstvo je u totalnom autu. Lekova nema ni za lek. Međutim i tu ima leka. Bivši hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, direktor Klinike za kardiovaskularna oboljenja „Dedinje“, istaknuti funkcioner JUL-a, potpredsednik Vlade prof. dr Milovan Bojić, preuzima i resor zdravlja.

       Dosadašnji ministar zdravlja Leposava Milićević odlazi za ministrra vera, da se nosi sa patrijarhom Pavlom. Čiču pozvali na proslavu povodom 29. novembra, on se uredno odazvao, a posle kad su ga ostali crkveni dostojanstvenici kritikovali, on je rekao da nije znao koji je praznik bio u pitanju. Mislio da je država počela da slavi Sv. Aranđela. No nije bitno, važno je da država poklanja dužnu pažnju i verskim pitanjima.

       No, da se vratim na multidisciplinarca Milovana Bojića. Koji je on ršum u zdravstvu i apotekama – naravno pozitivni, napravio za ovih mesec dana. Putuje i stiže svuda, ko Mrkonjić. Ni jedna bolnica, ni jedna ambulanta nije sigurna da neće nenajavljeno tog dana, baš kod njih, da stigne. Televizija ga redovno prati. Ti izveštaji su najuzbudljiviji deo Dnevnika. Ko jebe mostove, zdravlje naroda je u pitanju.

       Otkriva se odjednom najtužnija slika zdravstva. Da li je moguće da je to baš tako bilo. Izgleda da je tačno ono što su o zdravstvu bolesni pričali, a zdravi im nisu verovali. Ali ne smeta, sad će to novi ministar. Biće i lekova, svih. Preuredićemo, i to odmah, i društveni i privatni sektor u zdravstvu. Ono što smo radili zadnjih deset godina više ne važi.

       No, ni to nije sve kad je ovaj čovek u pitanju. Juče se pojavi na televiziji. Udarni prilog na svim kanalima RTS-a. Ministar Bojić uručio rešenja o zaposlenju za preko 300 okupljenih svršenih studenata medicine koji do sada nisu imali gde da se zaposle. Ima ih, razume se, mnogo više, ali je ministar primio samo one sa prosekom ocena iznad 9. I stanove im obećao iako ih nisu ni tražili – prezadovoljni su i sa zaposlenjem. Gde će da rade? Po domovima zdravlja.

„Neka se neko usudi da vas ne primi. Normalno je da se dobri stručnjaci zapošljavaju preko veze. A ako vas neko pita ko je vaša veza, recite – ja sam vaša veza“, saopštava prezadovoljni ministar.

Ne sumnjam da će i stanove da im daju. Od onih koje sad gradimo, a sutra ćemo – svi, i da ih plaćamo.

       Pa, gospodo, gde i zašto čuvaste do sada tog čoveka. Ako je toliko sposoban, što ga ne dovedoste ranije. Nisam ja bio do sada na vlasti, već vi. Imate li sem Gorana Matića, Ivana Markovića, Milutina Mrkonjića i Milovana Bojića još nekog kviska i za preostale resore.

       Mlada gospodo, budući lekari! Ako vam se ne dopada ministar Bojić i nemate nameru za njega da glasate, bolje odmah odbijte to što vam je ponuđeno.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.