OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 20

22 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

I dok tako, na mesec i po dana pred izbore, pozicija privodi stvari kraju, opozicija se i dalje dogovara šta da radi. Svima je jasno da bi udruženi verovatno i pobedili, jer ipak je narodu dosta sve ove zajebancije, pa neka pobedi bilo ko – samo da se dese neke promene. O tome govore i ispitivanja javnog mnjenja. Međutim, upozoravaju da šanse Miloševića žestoko skaču ako opozicija izađe sa dva ili više kandidata, jer u tom slučaju dolazi do cepanja opozicionih glasova.

       Svima je to jasno, ali, kao i uvek, problemi nastaju sa Draškovićem. Najpre, žestoko se zalaže da opozicija bojkotuje izbore jer ne postoje ravnopravni izborni uslovi. To svakako stoji, jer izborna kampanja je počela, a ni na jednoj TV stanici nisam video još nijednog opozicionog lidera. Ivan Marković je perfektno obavio zadatak. Pogasio je sve nezavisne telekomunikacione medije, a o nezavisnim glasilima je već bilo reči. Uostalom, ko ima pare da svaki dan kupuje novine. Dobiješ besplatno „Politiku“ i lepo čitaš do mile volje. A ono što propuste Ivan Marković i Goran Matić, to dočeka policija. Zaustave kola u „rutinskoj kontroli“, pronađu izborne plakate opozicije, proglase to rasturanjem propagandnog materijala i oduzmu ga, a počinioce privedu na višečasovni informativni razgovor. Za to vreme, ceo Beograd, a bogami video sam to i po unutrašnjosti gde sam ovih dana bio, izlepljen je plakatama Radikalne stranke – Šešelj, Nikolić, Todorović, Vučić i ostali radikalni nam lideri, ulepšani i našminkani, smeše se sa svih zgrada i taraba po Srbiji. Njih niko ne dira: „Pamet, znanje i poštenje“, „Mudrost, hrabrost i poverenje“, to su izborni slogani ove bivše opozicione stranke.

       Opozicija ubeđuje Draškovića da bi, udruženi, i pored toga pobedili – uostalom nema im kud, bolje i da pokušaju nego da ko ovce i dalje čekaju. Drašković se ne da – režim još uvek nije priznao da je organizovao atentat na njega na Ibarskoj magistrali, a ni onaj potonji kada je otišao u ilegalu u Budvu, da odatle vodi opozicioni pokret u Srbiji.

       Onda Drašković pristaje na razgovore, ali pod jednim uslovom – predsedničkog kandidata mora da dā SPO kao pojedinačno najjača opziciona stranka u Srbiji, a izborne liste mora da se sačine na bazi osvojenih glasova na prethodnim izborima, na kojima većina opozicionih stranaka nije ni učestvovala iz istih razloga zbog kojih on sada ne bi hteo da učestvuje na izborima. To praktično znači 70 odsto SPO, a svi ostali iz udružene opozicije preostalih tridesetak posto, iako  ispitivanja javnog mnjenja pokazuju više nego obrnutu sliku. On tim podacima ne veruje, jer to prave oni koji mrze njega i SPO. Ko vam je kriv što niste učestvovali – prvi sam se setio!

       Pojedini opštinski odbori SPO, čak prema nekim izvorima većina njih, na zajedničkoj su listi opozicije za izlazak na lokalne izbore. O tome Ivan Kovačević, portparol SPO kaže: „Odluka Glavnog odbora SPO-a o izlasku ili neizlasku na izbore je obavezujuća za sve naše članove. Ukoliko SPO odluči da izađe na lokalne izbore, založiće se za jedinstvenu izbornu listu opozicije, uz puno poštovanje snage ove stranke. Takvu listu  je lako sastaviti, a ukoliko nje ne bude, krivac će biti onaj ko ne poštuje snagu SPO-a.“

       Ovih par navoda dovoljno govore ne samo o demokratiji koja vlada unutar SPO-a, već i o osionoj komunikaciji koju ova stranka sprovodi prema ostalim opozicionim strankama koje su shvatile neophodnost udruživanja, ali izgleda još uvek nisu shvatile „snagu SPO-a“ – ako hoćete da vas vodimo, prihvatite naše uslove. Ako nećete – vi ćete biti krivci za poraz.

       Čiji poraz: opozicije, SPO-a? Novi poraz ovog naroda koji je takvima ukazao poverenje. Zar je uošte bitno da li je za to kriv SPO ili ostala opozicija. Ja takve ucene – a one to jesu, ne bih prihvatio, jer koji bi haos tek nastao „kad pobedimo“. Svakako ne manji nego što je sada.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.