OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 22

25 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Beograd, 4. avgust 2000. Udružena opozicija, bez SPO-a, formira zajedničke izborne liste za Veće građana i Veće republika Savezne skupštine. Postigli su i dogovor da njihov kanditat za predsednika SRJ bude Vojislav Koštunica, s tim što će njegova zvanična promocija biti objavljena za tri dana.

       Ponovo pozivaju SPO da se priključi dogovorima o zajedničkom kandidatu i da pod ravnopravnim uslovima uzme učešće na zajedničkim listama za lokalne, pokrajinske i savezne izbore.

* * *

       Beograd, 6. avgust 2000. Glavni odbor SPO-a donosi odluku o izlasku na lokalne izbore u Srbiji, izbore za Pokrajinsku skupštinu Vojvodine i izbore za predsednika SRJ. Njihov kandidat za predsednika SRJ je Vojislav Mihailović!

       Kako prenosi „Blic“, u intervjuu za RTV Kragujevac, Drašković izjavljuje da je Vojislav Mihailović, kao kandidat za predsednika SRJ, najbolji mogući izbor. „Srbija nikada i nikako ne bi mogla oprostiti opozicionim strankama ako ponove grešku od pre tri godine i bojkotuju kandidata SPO (tada je to bio on, a evo konačno saznajemo i zašto je onako slavno prošao na izborima), ili predlože nekog drugog, samo da bi sprečili pobedu Vojislava Mihailovića. Mihailović bi svojom ličnošću, sposobnostima i poreklom – unuk Draže Mihailovića – sigurno bio predsednik koji bi doneo mir, načela pravde, zakone, napredak i osmeh ovoj našoj napaćenoj zemlji.“

       Takođe, prema „Blicu“, Drašković je Radiju B92 izjavio da neće prisustvovati sednici Glavnog odbora SPO-a, prvi put od osnivanja stranke, jer se još oporavlja u Budvi od posledica atentata 15. juna. Još uvek ga boli uvo, a i lakat, i jer ga, kako je rekao, „u Srbiji čekaju državni teroristi“.

       A govoreći o optužbama da ovim odlukama SPO pomaže Miloševićevom režimu, Drašković je rekao:

       „Sram ih bilo – šetaju po Srbiji, ništa im ne fali, niko ih ne ugrožava, napadaju SPO, mene – kome je Srbija oteta, ne mogu da dođem do Srbije, sanjam Srbiju ovde u Budvi s ožiljcima od Miloševićevih metaka, a oni me optužuju za saradnju sa Miloševićem. Dabogda oni sarađivali na ovaj način s Miloševićem, evo, to kažem ja onima koji to govore.“

       Da nije isuviše ozbiljno, jer, nažalost, i od ovakvih zavise rezultati izbora u Jugoslaviji, najradije bih okrenuo na zajebanciju. A pošto se ovaj odgovor odnosi i na mene, jer i ja tako govorim, Draškoviću bih najpre poručio: Ko je, bre, tebi oteo Srbiju? Ti si došao ovde iz neke pizde materine i oteo Srbiju nama! Marš napolje iz Srbije i nemoj ni da se vraćaš iz Budve. Zajebavaj tamo, ako imaš koga! Ti i tvoj bivši kum Šešelj, koji je takođe ovde došao iz neke vukojebine, grobari ste opozicionog pokreta u Srbiji. Zaluđujete ovaj narod nekim četničkim i verskim simbolima, kao da mu je to danas  najvažnija stvar u životu. Ovaj narod je izolovan, na ivici egzistencije, nema šta da jede, bori se da preživi, a vi se proglašavate kojekakvim svecima i vojvodama da biste sebe stavili na čelo stada. Čak ni vas dvojica, takvi kakvi ste, niste mogli zajedno, pa sad jedan drugoga proglašavate za ludaka i narkomana. Šešelj je bar otvoreno pokazao da više nije opozicija, a ti se perfidno zalažeš da to zavredniš. Možda će se i za tebe naći mesta sa one druge strane. Možda ćete tada ponovo postati i kumovi – kumstvo nije dugme.

* * *

       AVojislav Mihailović se ozbiljno primio za budućeg predsednika, pa izjavljuje: „Ako me neće ostatak opozicije – sam ću protiv Miloševića!“

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.