OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 23

26 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Lideri DS, SD i SDU, Zoran Đinđić, Vuk Obradović i Žarko Korać demantuju za „Blic“ izjavu Vojislava Mihailovića da će danas otputovati u Crnu Goru na pregovore sa predsednikom SPO-a Vukom Draškovićem. „Postojao je ranije dogovor o tom sastanku, ali još nije određeno ni mesto ni vreme našeg sastanka sa Draškovićem. Ideja je bila da još jednom porazgovaramo sa Draškovićem o zajedničkom nastupu na svim predstojećim izborima“, rekao je Obradović. Žarko Korać je ocenio da posle odluke SPO-a da imenuje svog kandidata „nema više osnova za razgovore sa Draškovićem“. Đinđić smatra da bi sada SPO možda voleo da dođe do tih razgovora, ali da je za razgovore bilo vremena, dva meseca, i da sada, pošto je SPO dao svog kandidata, pregovori otpadaju.

       Šta se drugo moglo i očekivati. Šteta je samo što ga nisu raskrinkali ranije. Isuviše su vremena potrošili na to. No, bolje ikad nego nikad – možda još uvek nije sve izgubljeno.

* * *

       Beograd, 7. avgust 2000. Udružena opozicija izlazi na sve izbore bez SPO-a. Predsednički kandidat – Vojislav Koštunica.

* * *

       Vuk Drašković odgovara opoziciji – odluka o kandidaturi Mihailovića je konačna. Pošto odgovor odslikava ličnost ovog čoveka, prenosim ga dole, prema agenciji Beta i „Blicu“. Odluka njegove stranke – sa tim se apsolutno slažem, samo što to, nažalost, ne vide i članovi njegove stranke, da se za predsednika SRJ kandiduje Vojislav Mihailović je konačna i on želi da se nada da će njegovu kandidaturu „kao najboljeg kandidata sa najviše šansi protiv Miloševića“ prihvatiti i ostale opozicione partije.

       Izgleda da je Šešelj u pravu – ovaj čovek nije normalan. Posle onako seljačkog „ispaljivanja“ opozicije, on se još uvek nada da bi oni mogli prihvatiti njegovog kandidata.

       On kaže da ne želi da odgovara na predloge koje su mu uputili Zoran Đinđić, Vuk Obradović i Žarko Korać oko dogovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu „jer ton pisma i ultimatum u njemu govore i o njihovoj nazovi demokratiji o kojoj pričaju“.

       U danu u kome je Glavni odbor SPO doneo odluku o kandidovanju Vojislava Mihailovića za predsednika SRJ, uz predlog ostalim strankama opozicije da on bude zajednički kandidat, jer je najbolji kandidat opozicije, oni su zatražili od mene, kao šefa stranke, da tu odluku poništim juče do 12 sati, i da zajedno s njima tražim nekog drugog kandidata, a osnovni uslov  je da on nikako ne može i ne sme biti iz SPO.

       A o najavljenom a neodržanom sastanku u Budvi sa Đinđićem, Obradovićem i Koraćem, Drašković kaže:

       O dolasku u Budvu su me obavestili, ali me o njihovoj naknadnoj odluci da ne dođu nisu obavestili, već su mi poslali oročeni ultimatum, za koji sam saznao iz novina, što je neozbiljno i neprimereno političkoj situaciji o kojoj navodno žele da razgovaraju.

       O tom pismu ili ultimatumu, kako ga naziva Drašković, a koje ga je toliko naljutilo, „Blic“ kaže: Lideri Demokratske stranke, Socijaldemokratije i Socijaldemokratske unije Zoran Đinđić, Vuk Obradović i Žarko Korać pozvali su juče Draškovića na dogovor o predsedničkom kandidatu i jedinstvenom nastupu na svim izborima u SRJ, 24. septembra. Oni su u pismu Draškoviću predložili da zajednički predsednički kandidat bude onaj koga na tajnom glasanju izaberu potpisnici sporazuma od 10. januara ove godine.

       Ukoliko Vam ovo rešenje ne odgovara, predlažemo Vam da najautoritativnija institucija za ispitivanje javnog mnjenja u nas, Institut društvenih nauka, organizuje u najkraćem roku, sedam do deset dana, odgovarajuće ispitivanje javnog mnjenja, gde bi zajednički kandidat bio onaj koji dobije veću podršku javnog mnjenja.

       Imajući u vidu izborne rokove, trojica lidera opozicije pozvala su Draškovića da im odgovor dostavi do ponedeljka, 7. avgusta, do 12 časova, odnosno do početka sastanka lidera opozicije.

       Nema šta – zaista uvredljivo i ultimativno! Kakav Institut društvenih nauka ima to da ispituje, kad Drašković zna „da Srbija od Voje boljeg nema“.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.