OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 38

11 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Nedelja, 10. septembar. Policija u Vladičinom Hanu pretukla šestoricu aktivista „Otpora“. Jedan od njih, Vladeta Mirčić je izjavio: „Udarali su nas pendrecima, konopcima, šakama. Govorili su da imaju ovlašćenje da nas ubiju, a posle da kažu da su nas ubili zbog ilegalnog prelaska granice.“

       Dan pre toga sedam policajaca je upalo u prostorije „Otpora“ u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, pretresli su prostorije, maltretirali i tukli prisutne.

       Bez sumnje, interni „natječaj“ u okviru policije za dodelu stanova koje upravo gradimo je započeo – prednost imaju oni najrevnosniji.

       Tim povodom profesor Momčilo Grubač uputio je otvoreno pismo ministru policije Vlajku Stojiljkoviću:

       Već duže vremena neki pripadnici Vaše službe nezakonito privode, bezobzirno maltretiraju i besomučno tuku građane širom Srbije, poslednjih dana naročito omladinu. Slučaj u Vladičinom Hanu ne može da nas ostavi ravnodušnim. Nažalost, nije usamljen, da bi se pripisao neodgovornosti pojedinaca, jer nas sredstva informisanja prosto bombarduju izveštajima o sličnim slučajevima. Posebno zabrinjava što se nigde ne može pročitati da ste takve informacije demantovali kao neistinite, ili da ste ih osudili, izrazili žaljenje, podneli ostavku ili preduzeli neke druge mere, ako su neistinite. Ni povodom inkvizitorske torture u Vladičinom Hanu niste javno reagovali. Stiče se utisak da su nezakonitost, samovolja i neograničena primena nasilja prihvaćeni kao stil rada policije i da uživaju podršku policijskog rukovodstva.

       Mislim da Vam je potpuno jasno, da su tortura, masovna privođenja građana na informativne razgovore, proizvoljna lišavanja slobode, divlji pretresi, oduzimanje stvari, bezrazložna fotografisanja i uzimanje otisaka prstiju, onako kako to u mnogim slučajevima danas čini policija u Srbiji, protivni i Ustavu i svim zakonima, uključujući i policijske. Tortura, zlostavljanje, ponižavajuće postupanje i kažnjavanje su, osim toga, zabranjeni i posebnom međunarodnom konvencijom koju je Jugoslavija svojevremeno prihvatila. Ti se postupci ne smeju primenjivati ni u slučaju dokazanih učinilaca krivičnih dela. U Vladičinom Hanu su primenjeni prema nevinim građanima! Ostale mere prinude (lišenje slobode, pretresanje, fotografisanje za policijske dosijee, uzimanje otisaka prstiju itd.), Vi to dobro znate, mogu se primenjivati, ali pod strogim zakonskim uslovima, a Ustav kaže, još i uz dozvolu suda i samo radi vođenja krivičnog postupka. Današnja masovna primena prinude očigledno nije motivisana potrebama krivičnog postupka, već drugim razlozima. To se vidi po tome što vaše službe primenjuju prinudu prema građanima, hapse, privode, pretresaju, saslušavaju, oduzimaju stvari, otvaraju policijske dosijee itd. – a posle svega toga ne podnose krivičnu prijavu, da bi se došlo do otvaranja krivičnog postupka. Policijski postupak je, izgleda, postao sam sebi cilj. Iz toga jasno izlazi da ste svesni da nemate posla sa učiniocima krivičnih dela i da ste policijske snage stavili u otvorenu službu tekuće politike. Vi dobro znate da policija ne sme tome da služi, već da je njen zadatak da se drži zakona i da nas zaštiti od istinskog kriminala. Politički ciljevi se mogu ostvariti samo političkim sredstvima, a ne policijskim i drugim pravnim procedurama. Pišem Vam kao roditelj, pedagog i pravnik, jer mi dužnosti koje iz toga proizilaze ne dozvoljavaju da ostanem ravnodušan. A i kao građanin i poreski obveznik, mislim da imam pravo da Vam se obratim i da zatražim objašnjenje o tome šta se dešava sa našom policijom, koja je jedna od najvažnijih državnih službi i kojom danas Vi rukovodite. Kako mi ne preostaje ništa drugo, spreman sam da Vas na kraju najlepše zamolim da od batina, mučenja i represije zaštitite našu decu. Na njima svet ostaje, pa i Srbija.

       Ministar policije, koliko je poznato, do danas nije odgovorio profesoru. Kažu, poslaće po njega da mu lično saopšti odgovor – čim prođu izbori.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.