OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 39

12 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Nekako u isto vreme u Podgorici je priveden i Ratko Krsmanović, sekretar Direkcije JUL-a za Crnu Goru. Kako crnogorska policija kaže, zato što je masnom bojom prljao fasade tako što je farbao izborne plakate protivničkih kandidata. Isto ono što pripadnici „Otpora“ ovih dana rade po Srbiji, a policija ih privodi, prebija, veša za noge,  bije po tabanima. Krsmanovića doduše nisu tukli, ali je njegov partijski kolega Ivan Marković ipak našao za shodno da izjavi – Đukanović je želeo da ponizi našeg partijskog druga.

* * *

       Stiže vest da je najplodonosniji jugoslovenski pisac poslednje decenije, Mirjana Marković, u Kini objavila i četvrtu knjigu. Kinezi, ko Kinezi. Navikli da čitaju misli Mao Ce Tunga, pa sad, u nedostatku toga, gutaju misli Mirjane Marković. Inače, sarađujemo dobro – mi njima knjige, a oni nama pet stotina Kineza nedeljno. Prema nedovno objavljenim procenama, toliko ih stigne redovnim linijama JAT-a. Jedan broj ostaje ovde, jer im dajemo državljanstvo po prijateljskoj proceduri. Valjda i otuda na biračkim spiskovima ove godine ima više glasača nego na prethodnim izborima i pored toga što je veliki broj naših domaćih „Kineza“, naročito mlađih, napustio otadžbinu. Šta bi drugo moglo da bude u pitanju – nisam primetio da natalitet u Srbiji poslednjih godina raste.

       Veći broj novoprispelih nam prijatelja ostaje ovde samo dok na Buvljaku ne zaradi par hiljada maraka za dalji put na truli Zapad. Ni misli Mirjane Marković u stilu – ostajte ovde, tu ne pomažu. Zapad ih baš i ne prihvata tako rado kao mi, ali oni navalili, ne da im se dokazati da je i ovde i tamo odakle su došli lepše nego tamo kud su nagrnuli. Prebacuju se čamcima preko debelih mora, teretnim brodovima, hladnjačama, sve rizike prihvataju – samo da pobegnu od te lepote. Ako, nek’ idu! A i koji će nam kad prođu izbori.

       Ja nisam Kinez, ali sam nešto o spisateljskom delu drugarice Marković pročitao iz dnevne štampe. Na predizbornom mitingu u Golupcu govorila je nadahnuto u istom stilu:

       NATO nije uspeo u svojim zahtevima, a sada pokušava da nas prevari preko zastupnika, kao u onoj priči o veštici koja je prevarila devojku da pojede crvenu otrovnu jabuku, samo što ova NATO jabuka nije crvena (JUL-ova je crvena, prim. autora), već se odmah vidi da je trula, pokvarena i da nije za jelo…

       Izvinite, dragi čitaoci, moram za momenat da prekinem pisanje …

       Ah, probavita!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.