Opančar „agencija“: Narodni pokret za državu – Rimejk kultnog filma Balkan Ekspres pod radnim naslovom – Vozi Miško

mart 14, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

Trejler:
Nezadovoljan nerazumevanjem javnosti o rezultatima poslednjih briselskih pregovora o Kosovu, posebno kvalifikacijama – Kosovo je priznato, izdajnik i sl., Aleksandar Vučić koji je pregovore vodio onako kako i državu vodi – svojeručno, odlučio je, rukovodeći se logikom – država to sam ja, a ako državu čini narod onda sam ja i narod, da krene u „Narodni pokret za državu“ u kome će narodu, dakle i samom sebi, objasniti da onima što su srušili Kosovo, a sada hoće i državu, on tj. narod, to neće dozvoliti i da će on sve to sada da objasni i preokrene (dalje: Pokret za preokret), a ovi pomenuti ako shvate shvatiće, a ko shvati i razumeće.

Likovi:
– Scenario, režija, vozač autobusa Miško i ostali likovi (koje lično, koje dubleri i kaskaderi – zavisno od konkretnih okolnosti slučaja) – Aleksandar od Čipuljića kod Bugojna u Bosni.
– Kaskaderi – Ana od kojekude, Vulin od Kanade (po tetki), Bata od Kruševca … ostali po potrebi
– Inspicijent i zapisničar – Suzana, poznata i pod nazivom Desna ruka Miškova – kad god ga zaboli (ruka).
– Snimatelj – Željko sa svojeručno pronađenim dronom dvostruke namene – informativnom i odbrambenom, poznat po tome što mu je jedna baba dok se lečio (nešto mu nije bilo dobro) poklonila svoj ferari i pomoćnicom poznatom pod nazivom Predsedniče.. i odazivom Draga Goco …
– Informisanje – Dr… J… Kučićević, vlasnik i glavni urednik (Dez)Informera, kolumnista stalne rubrike Dosta zločina – sve dok ne iskorenimo one koji protestima ometaju vozila Balkan ekspresa, ekskluzivno sa lica mesta.
– Autobusi za brojne statiste – vozni park Srbije, kako državni (dobrovoljno), tako i privatni („dobrovoljno“)
– Ketering – radionice za proizvodnju sendviča
– Servirke – Ministarke i ministri (zbog rodne ravnopravnosti), na čelu sa predsedni(c)om, gore pomenutom Anom od kojekude
– Rasveta – kad svane
– Dekor – kvalifikovana opozicija, na čelu sa penzionerkom Gordanom Čomić (kao gost), zvanom – Eh, da mi beše još jednog mandata, trubači i sl.
– Ostali likovi – po potrebi
– Muzika – naprednjački hit Vozi Miško, pa da od toga i krenemo:

Lete kola kad ih Misko tera
ja sam bolji i od Sumahera …
Teraj, Misko, bas si pravi dasa
nemoj nogu da skidas sa gasa
bela kola ulicama kruze
vozi, Misko, vozi malo brze

Krećemo sa Juga – iz Vranja: Bila je to svečanost koju Vranje nije videlo još iz vtremena – Druže Tito mi ti se kunemo … Nišlije, ljubomorne na Vranjance što Miško na putu za Vranje nije prošao kroz Niš, odlučili su da im napakoste. Rukovodeći se načelom – Ako Muhamed neće bregu, onda će breg Muhamedu, krenuli su u ranim jutarnjim satima svim raspoloživim autobusima za Vranje. Kilometarska kolona blokirala je saobraćaj sve do Vranja. Neka Vranjanci vide ko više voli Miška.

Brojni amalitičari analiziraju tu pojavu. Preovlađuju stavovi da su Nišlije napravile stratešku grešku time što su za svega par nedelja posle prošlogodišnjih izbora skinuli sa fasade petnaest spratova visokog hotela Ambasadar plakat Aleksandra Vučića u prirodnoj veličini (i hotela i Vučića). Trebali su, kažu analitičari, da ga tu ostave i za sledeće izbotre, jer se kao što je poznato izbori kod nas održavaju svake dve-tri godine.

Ispostavilo se međutim da ni gradonačelnik Vranja nije kuče od juče. Organizovao je viđenje sa dragim gostom u sportskoj hali gde su još pre dolaska Nišlija sva mesta bila razgerabljena, tako da je Nišlijama ostao samo prostor ispred hale. Time je ne samo naudio Nišlijama, več poslao poruku i Vučiću da o tome vodi računa kod projektovanja nacionalnog stadiona u Vranju – ako želi da mi sledeći put bude priređen još brojniji doček.

Na zidu hale bila je ispisana parola – moto pod kojima se Vučić dočekuje: SRBIJA SANJA; SNOVI SE OSTVARUJU! Šta god to značilo, Vučić je bio oduševljen, pa je Vranjancima obećao i nove investicije i veće plate … Piši Suzana, uzviknuo je. Možeš i na okruhlo, kako bismo to mogli da okačimo o k … (klin) da bi nam stalno bilo pred očima.

U tako euforičnom raspoloženju Miško je nastavio dalje na jug – U Bujanovcu je obećao izgradbnju brze pruge od Niša do Preševa. Vozovi će ići brzinom od 160 Km na sat. Nije imao kod sebe onu kinesku tablu da im izračuna za koliko minuta će moći da stignu do Preševa. Dakako i do Niša – ako im se prohte. Piši Suzana …. ma ne tablu – prugu!

Najveselije je bilo u Bosilegradu. Tome je doprineo i predsednik opštine Vladimir Zaharijev ne samo toplom dobrodošlicom, već i originalnim frizerskim stajlingom – ala košava. Vučić mu je uzvratio na bugarskom – da je čovek velike energije i da će biti na vlasti dok je živ, pošto uvek pobeđuje na izborima, pa je ostala dilema – da li je mislio na sebe ili na Zaharijeva.

Piši Suzana … izgradnja puteva i obilaznice oko Bosilegrada … Kako, zapitala je zbunjena Suzana – na okruglo ili … piši kako hoćeš, nemoj da me zbunjuješ dok razmišljam na bugarskom.

Upućeni kažu da je Zaharijev uzvratio Vučiću jednim vicom iz vremena po završetku drugog svetskog rata – na bugarskom (izveštači nisu znali jezik, pa ga zato u izveštajima nisu ni pomenuli): Oglasili Bugari prikazivanje filma pod nazivom: „Baba dala vojniku“ – švedski, seksualni! Kasnije dali ispravku – nije švedski, nego sovjetski. Zatim – nije seksualni, nego socijalni. I na kraju – nije „Baba dala vojniku“, već „Balada o vojniku“.

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 12.3.2023.