Opet ti advokati …

9 novembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Htedoh da pišem nešto važno za državu, al’ me žena prekide – ‘Ajde ti prvo na pijac, pa onda piši te tvoje gluposti. Šta ću moram da poslušam, provalila me, više ne mogu ni da se vadim na foru – Pišem neku žalbu,  jer štrajk advokata traje već skoro dva meseca i sve su žalbe napisane, ali su izgleda u štrajku i oni koji bi trebali da ih čitaju. Uzimam nevoljno spisak – Evo ti ovaj spisak da ne kupiš sve pogrešno kao prošli put i krećem gunđajući – država je u opasnosti, a ja moram na pijac!

       Jeli, da te pitam nešto!, kaže mi prodavačica sira. – ‘El istina da će štrajk advokata da traje još deset godina? – Nemam pojma, možda će i da traje, ko ti je to rekao? – Bilo na televiziji, reko onaj baja u Skupštini. Onaj krupni, znaš ga, lep čovek, stalno priča, zbog njega najviše i volim da slušam prenose iz Skupštine. Nije mi trebalo mnogo da shvatim da govori o Zoranu Babiću, šefu poslaničke napredne grupe u Skupštini Srbije. Mom omiljenom Bimboju kako ga iz milošte zovem u ovim mojim pisanijama. I ja sam sinoć čuo u vestima kad je rekao da će advokati štrajkovati dok ne nastupi zastarelost ovoga za šta se Miškviću sudi. Ne znam doduše koja su krivična dela u pitanju jer me to ne interesuje, a nisam ni krivičar da bi me to profesionalno zanimalo, ali znam da ima dela za koja postoji i toliki rok zastatrelosti, pa rezonujem – kad su se toliko uzbudili, verovatno je nešto tako u pitanju. – Hoće, kažem joj, ako je on tako rekao. On zna. Nego, reci mi pošto ti je ovaj sir, kažem da prekinem priču. – 300 dinara! Ne mari, platićeš drugi put, stara si mušterija, kad prođe taj vaš štrajk. Ma nema problema, evo izvoli! Pusti sir ima važnijih stvari u životu, država je u pitanju!

       Elem, da se vratim na ono što jutros sabajle htedoh. O Šešelju i Draganu J. Vučićeviću je reć, a sa njima se mora biti oprezan jer ne znaš ko je od njih dvojice zajebaniji igrač. Naročito ovaj drugi – objaviće da su advokati krivi i za dolazak Šešelja, a on to može, na raspolaganju su mu sva sredstva javnog informisanja. Pored svog lista “Informer” u kome drži stalnu vikend kolumnu DOSTA ZLOČINA – ovog vikenda je već pisao o Šešelju, ali to ne mora ništa da znači – on vazda ima nešto pametno da kaže, pa će, ako treba, uvesti vanredni vikend i na celu narednu nedelju. Tu je i TEŠKA REČ na Pinku koja ide večeras, a ako usfali medijskog prostora, popodne ide i Magazin in kod Sanje Marinković na istoj televiziji – ne bi mu bilo prvi put, oni su stari znanci. Sa njim se nije igrati, jer on pored onog u naslovu – zločinci, ima i kolekciju drugih epiteta kojima se obraća onima koji treba da ga čuju, medju kojima su najčešći: skotovi, lopovi, lelemudi i dr. Dakle on je Onaj Što Ima Nešto Uvek da kaže Trudbenicima (u daljem tekstu: OŠINUT). Šta su ti to trudbenici, pita sin koji se tu zadesio, pa čita preko ramena dok ovo pišem. Ne znaš ti, pokušavam da mu objasnim – posle onog rata tamo, imali smo u terminologiji najpre radnike i seljake. Kasnije, kad smo shvatili da među onima što rade nisu svi radnici, uveden je i dodatni termin – trudbenici. To su oni koji su se trudili da rade. A pošto i danas ima mnogo takvih, mislim da ponovo treba uvesti taj pojam.

       Elem, pojavi se juče uznenada OŠINUTI u Pinkovom jutarnjem program, preuze i ulogu voditelja i ulogu sagovornika i ministra za informisanje, pa udri, što bi rekao Sergej Trifunović u onoj reklami za čips. Doduše, onaj čupavi je ministar i za kulturu, ali – ko jebe kulturu! Sirota Plavka – ne znam joj ime pa mi neće zameriti jer ja o njoj imam najlepše mišljenje, koja je dotle vodila program, pokušava da se ubaci u priču ali joj to ne uspeva, pa samo trepće ko “svrače na jugovinu” što bi u narodu rekli. Bi mi krivo, volim subotom onako opušteno, a ona mi je omiljeni lik, a ovaj mi pokvari koncepciju, pa zaboravih šta sam ono bio planirao, kad čuh OŠINUTOG kako građanstvu uzbuđeno saopštava kako su Država, a naročito Vučić ugroženi. A to sve zbog Šešelja! U taj provaljeni tajni projekat upleteni su naročito Amerika i Zapad, a kao što je opšte poznato i Evropska unija gde smo se ozbiljno zaputili je na Zapadu. Tu me nešto ozbiljno štrecnu  – da ne saopštava OŠINUTI nama nešto što još uvek ne znamo. Da nije Vučić pre neki dan sa Putinom razgovarao još o nečem, a ne samo o plaćanju gasa! Pa kad tome dodam koji je to perfidni plan sa Šešeljem smišljen – kako Vučić da reaguje kad Šešelj počne da pravi sranja? Ako ga pusti nevalja. Zna on dobro kako radikali mogu da budu zajebani. A ako ga vrati u Hag, još gore. Reći će narod koji je za njih glasao – Eto isporučio je Šekija! Pa JSO je onomad državni udar hteo da izvede kad su oni dosovci na čelu sa Đinđićem isporučili Hagu onu braću junake, zaboravio sam kako im beše ime. I sve tako, raspalio se OŠINUTI pa ni vazduh da uzme.

       Da ne mislim da je OŠINUTI idiot, ozbiljno bih se uplašio i za državu i za Vučića. Što ne navrati prethodno kod nekog na kraći brifing. Kod nekog koji je veštiji – Ljiljane Smajlović ili Emira Kusturice, na primer. Gospođa Smajlović bi ga podučila kako se takve stvari sa šarmom saopštavaju, a o Kusturici da ne govorimo – on je stari UNDERGROUND igrač. Bio je dobar sa svim demokratskim liderima ove zemlje, i šire – od Koštunice do Tadića a kažu i sa onima pre njih, ali ne bih o tračevima – nisam u to vreme ovde živeo, pa Dodika, da dalje ne nabrajam, nije zgodno. A kad su se ovi istrošili, lako je nalazio put do sledećih, što bi mu sad i ovi falili. On je majstor igre – po zanimanju, osnovnom. Sećate se one Pank opere izvedene u Parizu kad cigani lete u nebo. I Brega da mu pozavidi …

       Gospodine Vučiću, zar ne vidite šta Vam ovi koji Vas ovako brane rade – Vučićević, Babić, Stefanović, Selaković, Jovičić … Uključite profsionalce u igru. Pustite da oni odrade Šešelja ako uopšte ima razloga da ga se plašite, a Vi pozdravite sa smeškom njegov dolazak i poželite mu dobrodošlicu i brzo ozdravljenje. Za ostalo, objasnite mu da ste Vi sada šef, da ste mnogo zauzeti te da, na žalost, nemate vremena ni da ga primate, ni da ga slušate, iako Vam je zbog toga mnogo krivo. U suprotnom, pomisliće ljudi da ste ga se baš uplašili. A one gore pomenute, držite na malo  kraćem povocu, jer šta ako je njihova pamet prelazna.

DC, 09.11.2014.