Ovo već više nije normalno

25 jula, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Kako javljaju mediji, Aleksandar Vučić, čovek kome je Predsednik države Tomislav Nikolić, nakon izbora koji su održani 24. aprila, poverio mandat za sastav Vlade, je 23. jula u Pančevu izjavio – Ne želim da formiram Vladu Srbije protiv koje bih i sam bio. A ako ne budem uspeo, Vladu će formirati neki drugi premijer, kojeg ću ja predložiti. Pre toga, Vučić je u nekoliko navrata izjavljivao da će Vladu formirati do datuma kojima je sam licitirao i, kao što se vidi, ni jedno od tih obećanja nije ispoštovao.

       Ne slažem se sa onima koji takvo ponašanja nazivaju glupošću pa čak ni sa onima koji za takvo ponašanje koriste termin neodgovornost, jer u pitanju je mnogo opasnija stvar – uzurpacija vlasti od strane jednog čoveka, a u ime vlade koja više ne postoji.

       Prema članu 1. Zakona o Vladi, Vlada je nosilac izvršne vlasti u Republici Srbiji. Prema članu 17 stav 1, Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća. Drugim rečima, pored tekućih poslova, Vlada može da obavlja druge poslove, ukoliko to  nalažu “potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća”. Mi evo već tri meseca živimo bez Vlade, a niko ne primećuje da ova tehnička Vlada, kako se ona obično u žargonu naziva, radi drugačije i manje od perioda dok je ona bila u važećem mandatu. Znači li to da smo mi konstantno u situaciji vanrednih okolnosti – “potreba države, interesa odbrane, prirodnih, privrednih ili tehničkih nesreća.” Znači li to dalje, da je čovek o kome je poveren mandat za sastav Vlade, preuzeo ingerencije Vlade u dužem vremenskom periodu, kome se ne nazire kraj.

       Od opisanog ponašanja još više zabrinjava izjava mandatara pomenuta na početku ovog teksta  –   Ne želim da formiram Vladu Srbije protiv koje bih i sam bio. A ako ne budem uspeo, Vladu će formirati neki drugi premijer, kojeg ću ja predložiti. Prvo, šta znači izjava – Ne želim da formiram Vladu Srbije protiv koje bih i sam bio! Ko to na njega vrši pritisak i kakav? On je poznat kao čovek koji sebe predestavlja kao osobu na koju niko ne može da vrši pritisak. Šta je sad ovo? Pod čiju smo mi to zavisanost potpali?

       A vrhunac svega je izjava – A ako ne budem uspeo, Vladu će formirati neki drugi premijer, kojeg ću ja predložiti. Taj čovek je stvarno izgubio kompas. Dobio si mandat za sastav Vlade. Prvo pitanje je bilo – hoćeš li to ili nećeš? Prihvatio si, dakle – hoćeš! Sledeće pitanje je – možeš li ti to ili ne možeš. Ako ne možeš, vraćaš mandat i Ptredsednik države ili određuje novog mandatara ili se raspisuju novi izbori. Solucija – Vladu će formirati neki drugi premijer, kojeg ću ja predložiti, ne postoji. Da li je ovaj narod birao njega, ili je on birao narod? O čemu se tu radi.

Dragiša Čolić, 25.07.2016.