Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 60

6 maja, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       Razjebali ste i čitav sistem vrednosti. Nije doduše ni do sada bio najidealniji, ali bolje ikakav nego nikakav. Nastupaju neka čudna vremena – ubice sude žrtvama, silovatelji silovanima. Sve to uz pompu nekakve novokompovane američke pravde – New world order. To polako zahvata sve pore života. Od politike i biznisa do najobičnijih životnih radosti, recimo sporta.

       Da li ste nedavno pratili šta se dešavalo povodom boks meča Lenoks–Holifild. Statističari su analizirali i precizno izbrojali broj zadatih i primljenih udaraca i videli da je to otprilike bilo 300–60 u korist Lenoksa. Američki sudija je, naravno, i pored toga glasao da je Amerikanac bio bolji. Južnoafrički sudija se sa tim nije složio i glasao je za Britanca. Onda  je stvar presekao britanski sudija i presudio – borba je bila nerešena. Svejedno što se nerešene borbe u meču od 12 rundi dešavaju jednom u 100 godina – on je tako presudio! Neka se tuku još jednom da vidimo ko je bolji. Business is business. Malo je značajno da li je u ovom slučaju režiser bio Bil Klinton ili Don King. Čak su ovi drugi i opasniji. Zlo će tek da nastane kad se pojave mali Klintončići i zahvate sve pore života.

       Gospodine Bler, u opisanom slučaju, po mojim kriterijumima, opasniji mi je bio britanski sudija od američkog. Sistem od tri sudije je i uveden da bi se sprečili ekscesi te vrste. U konkretnom slučaju, britanski sudija je razjebao sistem – i to je ono što je opasno!

       Ovaj banalan primer se svakako ne može porediti sa kosovskom dramom. Ali, varate se ako mislite da i to nije važno. Zlo će nastupiti kad izgubimo poverenje u sve i prestanemo da se radujemo svakodnevnim, ljudskim stvarima, koje u stvari život znače. U takvom novom svetskom poretku ja ne bih voleo da živim. Zato ovo i pišem.

* * *

       Što se mene tiče, a slične smo škole učili, ovo što vi sada radite je čist fašizam. Opasniji od svih dosadašnjih. Kad je suludom Hitleru to palo na pamet, on je otvoreno krenuo u rat protiv celog sveta. Odlučio da istrebi Jevreje, Cigane i ostale rase „niže vrednosti“.  Na tom spisku su se našli i Srbi – ne zato što ih je on smatrao nižom rasom, već zato što su se usprotivili onome što on radi, pa ih je ubacio na spisak – zbog neposlušnosti. U tome se ni Vi ne razlikujete od njega.

       Ovaj tip fašizma koji vi sada sprovodite u biti se ne razlikuje od onog Hitlerovog,  a  opasniji je od njegovog. Hitler nije krio šta radi. Vi to prikrivate, lažete, izmišljate, konstruišete i na osnovu toga sami sebe promovišete na nivo nekakvog New world order.

       Hitler je bio i pošteniji od vas! On je krenuo u rat – sam protiv svih. Vi ni za to nemate muda. Vi vodite rat – svi protiv jednog. Prethodno najprljavijim igrama satanizujete žrtvu, zavežete je za stub, a onda pozovete svet da je kamenuje – New world order.

       Ja, za sada, nemam nameru da Vam ovo detaljnije dokazujem. Biće vremena i za to. To ćemo da radimo polako i natenane.

Nastaviće se