Podržimo Sašu Jankovića kao predsedničkog kandidata

9 septembra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Nisu u pravu oni koji lansiraju priču da su izbori tek iduće godine, te da je rano kretati u izbornu kampanju. Moglo bi se to odnositi na one koji očekuju stav o podršci svoje partije – Tomislav Nikolić i/ili Zorana Mihajlović, na primer, jer njihove izborne šanse zapravo samo od toga i zavise, a kad smo kod naprednjačkog kadra, ne isključujem čak ni Aleksandra Vučića kao predsedničkog kandidata, bez obzira što on to sada odlučno odbija. Kad je reč o ovoj partiji, jasno je i to da o tome neće odlučivati oni sami, a koji će od spoljnih faktora tu imati najveću težinu zavisi od globalnih političkih dešavanja u Evropi i svetu. Jasno je i to da upravo iz tih razloga ova stranka svoju odluku i ne može da donese tako brzo, te da bi to mogla biti i neka vrsta prednosti za opozicione kandidate.

       Kao deklaarisanog opzicionara ovog režima najviše bi me razočarala poplava mnoštva istrošenih opozicionih kandidata po principu – svaka vaška obaška, jer bi takvo ponašanje moglo ostaviti ove napredne na vlasti na neodređeni period vremena, zapravo sve dok se opozicija ne uozbilji i ne shvati da mora udruženo da stane iza jednog kandidata, jer ovde ne govorimo o parlamentarnim izborima u kojima i prelazak cenzusa donosi za stranku određene dobrobiti, već o izboru predsednika države, tako da bi izbor opozicionog kandidata na tu funkciju bio veliki plus za svu opoziciju i veliki korak u daljem osvajanju vlasti.

       Od opozicionih kandidata koji su do sada javno pominjani najviše se govori o Saši Jankoviću, koji je sada na funkciji zaštitnika građana, pa je s tim u vezi, u Blicu od 8. Septembra objavljen tekst pod naslovom „Kandidatura Jankovića: za i protiv“. U tekstu su navedene prednosti i mane ovog kandidata – razume se na osnovu mišljenja anketiranih ispitanika, pa dozvoljavam sebi da ih ovde i citiram.

       Od prednosti, navedeni su: dobro upoznat sa funkcionisanjem sistema u državi; predsednik države takođe treba da bude zaštitnik građana; poseduje integritet i ozbiljnost; ima bogatu biografiju, stručno i profesionalno iskustvo; podržava ga intelektualna elita; mogao bi da ujedini opoziciju; nije politički izrabljen.

       Slažem se sa navedenim prednostima i ne bi ih dalje komentarisao. Zadržao bih se na „manama“ od kojih su u pomenutom tekstu istaknute: nije dovoljno prepoznatljiv van Beograda; protivnici će ga napadati da je funkciju ombudsmana koristio za političku promociju; nema iza sebe stranačku infrastrukturu; ako bude opozicioni kandidat spočitavaće mu se i ono za šta nije odgovoran.

       Nije dovoljno prepoznatljiv van Beograda – Mislim da po ovom pitanju nema razlike između Beograda i unutrašnjosti. Gore, kod nabrajanja prednosti, u tekstu se navodi da Sašu Jankovića podržava intelektualna elita. Uz opasku da mi se ovaj termin „elita“ ne dopada, rekao bih da intelektualne „elite“ ima i u unutrašnjosti, taman koliko i u Beogradu, a „elita“ čita novine i prati javne medije i tamo i ovde.

       Protivnici će ga napadati da je funkciju ombudsmana koristio za političku promociju – A šta radi Tomislav Nikolić kad otvara konjičke igre u Ljubičevu. Da li on to radi samo kao predsednik države ili i kao budući predsednički kandidat? Da li je iko imao veću minutažu u medijima u prethodnoj izbornoj kampanji od Aleksandra Vučića koji je svakog dana otvarao po po jedno „industrijsko postrojenje“ u prisustvu brojnih novinara kako štampanih tako i elektronskih medija. Da li je on to radio samo kao premijer ili i kao promoter svoje političke stranke. Dobro je što Saša Janković ima tu funkciju, jer u protivnom ko bi za njega i znao.

       Nema iza sebe stranačku infrastrukturu – To mu je u stanju u kome se nalazi opozicija i najveći kvalitet. Ni jedna opoziciona stranka ne može da se meri sa infrastrukturom koju danas ima Srpska napredna stranka. A ako sve opozicione stranke stanu iza njega kao svog jedinstvenog kandidata onda bi njihova objedinjena infrastruktura mogla da konkuriše ovima koji su sada na vlasti.

       Ako bude opozicioni kandidat spočitavaće mu se i ono za šta nije odgovoran – to ne gine ni jednom kandidatu, kako opzicionom tako i pozicionom.

       Snažno apelujem da se uzmemo u pamet i udruženi podržimo Sašu Jankovića kao svog predsedničkog kandidata

Dragiša Čolić, 09.09.2016.