Politička (ne)korektnost

21 aprila, 2013 u rubrici Kolumne

Reakcije na politički dogovor iz Brisela su očekivane. Srbi sa severa Kosova ne prihvataju Sporazum. To saopštavaju njuhovi predstavnici. A i što bi prihvatali, kad im ovako više nikad neće biti – “umiljato jagnje dve ovce sisa”, a jagnje ne bi da odraste. Oni drugi Srbi koji žive na Kosovu, navikli da ih niko nizašta i ne pita, se i ne oglašavaju. A trebalo bi reći da se ovim sporazumom i njima otvaraju neke mogućnosti.

DSS, politički zaštitnik Srba sa severa Kosova, najavljuje protestnu šetnju. Onim drugima Srbima nude, kao i do sada, Ustav kao zaštitu.

Radikali su najradikalniji. Oni građanima-patriotama nude brojeve telefona Vučića i Dačića da im direktno objasne svoja tumačenja izdaje zemlje i kako se to po njihovim kriterijumima plaća.

Čedini liberali su još radikalniji. Oni prihvataju sporazum iz Brisela, ali nude i Šiptarima SPS (ne ovaj Dačičev, već Sporazum o Pridruživanju i Saradnji).

DS prihvata sporazum, ali ima jedan uslov – da vlast korektno objasni narodu šta taj sporazum ustvari znači. Razumem ih – morali su to makar da pomenu, jer da su oni juče to isto prihvatili, ovi sadašnji, koji su tada bili opozicija, bi ih pojeli. A ako sad to prećute, pomisliće neko da su ovi sadašnji potpisali nešto novo, što je zapravo i tačno – ima tu značajnih poboljšanja u odnosu na ono što su oni prethodni pregovarali, s tim što treba biti pošten pa reći da oni prethodni, zbog ovih sadašnjih, nisu dotle mogli ni da dođu i da su hteli. U suštini, razlika između njih je samo u tome što su ovi sadašnji imali muda da to prihvate, za razliku od onih prethodnih koji to nisu imali. A to – što se tiče muda, je u životu značajno.

Dakle, ovi sadašnji su – u ime nekakve miniimalne političke korektnosti, mogli bar da “iskuliraju” takav zahtev, jer sigurno neće priznati da su potpisivanjem ovog sporazuma de fakto priznali državu Kosovo. Oni prethodni bi to morali da razumeju, pa na tome ne bi ni insistirali i na tome bi se to i završilo.

Umesto toga oglašavaju se, već po stilu prepoznatljivi, pisci SNS-ovih saopštenja – ko god da su: “Da li će demokrate glasati za ili protiv potpisivanja sporazuma nikoga nije briga danas u Srbiji, a ponajmanje Srpsku naprednu stranku. Pošto su demokrate uvek radile i glasale protiv Srbije i interesa srpskog naroda, od njih se ni ne očekuje da ovaj put urade drugačije“, navodi se u saopštenju naprednjaka.

Od stranke na vlasti se ne očekuje ovako prosta komunikacija. A možda i preterujem. Možda je to samo stvar ukusa, a o ukusima se ne diskutuje.

DS, 21.04.2013.