“Poremećaj višestruke ličnosti – jedno telo, više duša”

25 marta, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

“Jedan od najtežih poremećaja koji se može sresti u psihološkoj praksi jeste disocijativni poremećaj ličnosti, poznat i kao poremećaj višestruke ličnosti. Reč je, naime o postojanju različitih ličnosti (ili identiteta) kod jedne osobe od kojih svaka, kad je prisutna, može dominirati stavovima, ponašanjem i emocijama kao da druge ličnosti ne postoje” (Objavljeno: 10.12.2013, Autor: psihoverzum, Kategorija: Psihonauka).

* * *

„U NATO agresiji koja je počela 24. marta 1999. godine nešto pre 20 sati, zbog navodne „humanitarne katastrofe“ na Kosovu i Metohiji, 19 zemalja Alijanse je, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, napala tadašnju SR Jugoslaviju.

Tokom 78 dana bombardovanja stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega oko 500 civila među kojima 79 dece, a ranjeno je oko 12.500 ljudi.

Bombardovanje je završeno 10. juna 1999. usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a Vojska Jugoslavije se povukla sa Kosova i Metohije.”

* * *

       Beograd, 20. Septembar: 2000: „Davanjem završnih reči završeno suđenje protiv 14 čelnika NATO –  Osiromašen uranijum bačen na 84 lokacije – Tužilac tražio kaznu od po 20 godina zatvora.

Suđenje Bilu Klintonu i još 13 čelnika SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i NATO koji su optuženi za pet krivičnih dela počinjenih tokom prošlogodišnjeg bombardovanja SRJ završeno je kasno sinoć u Okružnom sudu u Beogradu davanjem završnih reči tužiocu i braniocima.

Okružni tužilac mr Andrija Milutinović rekao je da je dokazano da su optuženi krivi, predloživši poroti da ih osudi na maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora”.

* * *

I u vreme bombardovanja i u vreme suđenja Srbiju je vodila vlada Mirka Marjanovića u kojoj je bilo 35 članova – 15 članova SPS-a, 15 članova SRS-a i 4 člana JUL-a – Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, bili su potpredsednici Vlade, Aleksandar Vučić, Ministar informisanja, Jorgovanka Tabaković, Ministarka za vlasničku i ekonomsku transformaciju, Maja Gojković, Ministarka bez portfelja … Svi su oni činili vlast koja je organizacovala suđenje odgovornima za bombardovanje, a i danas su u vlasti.

* * *

Danas, na godišnjicu početka bombardovanja, Vlada, kako je i red, obeležava taj tužni dan. Centralna svečanost je u Grdelici gde su avioni NATO alijanse bombardovali voz u pokretu – 50 mrtvih, civilnih žrtava! Na svečanosti, Aleksandar Vučić, predsednik Vlade i svega ostalog u Srbiji, drži govor: „Pre 18 godina na ovaj dan počela je NATO agresija na Jugoslaviju, počeo je tragičan rat u kojem je 19 zemalja imalo potrebu da pokaže da su jače od naše male Srbije …“

To reče i ode na završnu konvenciju svoje „novordikalske“ Srpske napredne stranke zakazanu u beogradskoj Kombank areni – na godišnjicu bombardovanja!

A glavni gost na konvenciji Gerhard Šreder, kancelar Nemačke u vreme bombardovanja, jedan od osuđenih!

Odlomak iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA, Beograd, 2012. (www.opancar.com):

“Da ostanemo još malo u Nemačkoj. Kancelar Gerhard Šreder pokazuje neviđenu dvoličnost, što ne priliči političkom prvaku jedne tako značajne evropske zemlje. Kaže da posle ovoga što se desilo u NATO-u neće biti moguća takozvana naročita uzdržanost Nemačke, na koju su oni morali da pristaju zbog svoje prošlosti (nacističke, primedba autora). Valjda time pokušava da pripremi teren za izvlačenje Nemačke, odnosno umanjenje njene odgovornosti za učešće u ovoj neslavnoj operaciji. Proizilazi da ubuduće Nemačka neće takve stvari odobravati.

Samo pre desetak dana, međutim, grubo je, u svojstvu predsedavajućeg Evropske unije, odbio rusku mirovnu inicijativu, čak i pre nego što je njihova delegacija – na najvišem mogućem državnom i vojnom nivou, sletela u Bon, što će se tek pokazati kao velika greška”.

* * *

„Srbija je danas slobodna, sluša sebe i svoj narod“. „Sačuvali smo ponos i dostojanstvo srpskog srca, jedna mala zemlja ostala je nepokorena i jasnije i glasnije kliče slobodi.“ „Srbija neće tražiti da postane deo NATO, „koji je ubijao našu decu“, klikće Vučić u govoru okupljenma „Beograđanima“ u Areni.

Potom reč dobija glavni gost, Gerhard Šreder, kancelar Nemačke u vreme bombardovanja, jedan od osuđenih: „Vučić je simbol stabilnosti i predstavlja budućnost Srbije…
Srbija se suočava sa teškim izborom. Izbor Aleksandra je nastavak puta ka Evropi, ka stabilnosti i nastavku reformi. Kao bivši kancelar Nemačke znam koliko je teško sprovesti reforme, a Aleksandar zna sledeći princip – dobrobit zemlje je iznad svega….“

* * *

Oduševljena masa – kako oni koji su imali srću da uđu u Arenu tako i oni koji nisu imali sreću da uđu, kliče: Vučić – Šreder …

Za momenat mi prolete kroz glavu – Eh, što ne bejah u onom vozu!, a onda se setih Frojda:  Pre nego što dijagnostifikujete kod sebe depresiju i nisko samopouzdanje, obavezno budite sigurni da niste okruženi idiotima.

Dragiša Čolić, 22.03.2017.