“Pozivamo građanke i građane …

19 maja, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       …  stvarne vlasnike pokrajinskog javnog servisa, da nas podrže u naporima da očuvamo Radio-televiziju Vojvodine”. Tim rečima završava se javni apel punim imenima i prezimenima potpisanih 77 zaposlenih u Radio televiziji Vojvodine (RTV) koji se obraćaju javnosti, iznose šta se dešava u RTV-u nepunih mesec dana od održanih izbora i ponosnog “preuzimanja vlasti” u Vojvodini od strane SNS-a i udružene koalicije.

       A dešavaju se nečuvene stvari. Počelo je sa smenom  Direktora programa, zatim je usledila ostavka urednice Prvog programa televizije, pa potom i ostavka i Generalnog direktora, tako da se sve najvažnije funkcije u toj kuće nalaze u v. d. statusu, smenjivanja i otkazi dele se usmeno i preko telefona …

       Još pre ovog apela zaposlenih, samo desetak dana po održanim izborima, više od četrdeset novinara i urednika RTV-a su u otvorenom pismo javno izrazili zabrinutost da bi ove nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana. U pismu se između ostalog navodi da “RTV prema kvalitetu programa, poslednjih nekoliko godina ostvaruje funkciju javnog servisa, što, ističe se, potvrđuju i mnogobrojne nagrade i priznanja za profesionalno i objektivno izveštavanje, kao i dobre ocene međunarodnih posmatrača za nepristrasno izveštavanje u predizbornom periodu”, tako da otvoreno pismo zaposlenih, pomenuto na početku ovog teksta, predstavlja ne samo podršku tom upozorenju već i potvrdu takvog stanja.

       Ustvari, počelo je do dosta ranije i očito je deo konstantnih nastojanja SNS-a da osvoji vlast i tamo gde je nisu imali, a tu je Vojvodina bila prevashodni cilj. Još krajem prošle godine je Regulatorno telo za elektronske medije (REM), u nepotpunom sastavu, bez predstavnika Vojvodine i predstavnika nevladinog sektora u tom telu, uprkos brojnim primedbama stručne javnosti, izabralo novi Upravni odbor RTV. Za predsednika je izabran dr Jova Radić, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, predsednik Izvtršnog veća Vojvodine iz vremena Slobodana Miloševića. Time je faktički otvoren put i svim potonjim promenama o kojima je gore bilo reči.

       No, da se vratimo na sadašnja dešavanja u RTV-u. Nova Urednica prvog programa televizije kaže – Da, dovodim svoje ljude. Tako su i oni radili. I tu ta žena ne greši. Partijsko zapošljavanje je problem koji će da uništi ovu državu. Ko god dođe na vlast, on dovodi svoje ljude, a stari ne mogu tek tako da budu najureni. Odlaze oni „viđeniji“ koji imaju neku alternativu i oni koji to čine zbog povređene časti, dostojanstva, sujete … Većina ostaje. Paralelno sa novima koji se primaju. Na lokalu je to još više izraženo, samo što široj javnosti to nije poznato. Nije to ova vlast uvela, tako to funkcioniše već duže vremena. To je razlog ogromnog broja zaposlenih u javnom sektoru – javnim službama i državnim preduzećima. Ova zemlja ne može da izdrži da polovina zaposlenih radi u javnom sektoru, a nema realnih izgleda da se to reši, bez obzira koliko slušali zahteve MMF-a, izveštaje Kori Udovički, državnog sekretara za javnu upravu, Vučića i ostale. Ta armija prekobrojnih je pouzdana izborna baza ove vlasti. Ko je lud da ih ukine.

Dragiša Čolić, 19.05.2016.