Tako to drugi rade – nastavak, a ovako to radi Irinej Mirotočivi

14 maja, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Po predanju, Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića, bio je i Sveti Simeon Mirotočivi. Po pisanju današnjeg Blica za tu titulu se očito kandiduje i srpski patrijarh Irinej (u dilemi sam da li se prema novom pravopisu ovo patrijarh piše velikim ili malim slovom, jer ako se sada “majka Jugovića” piše “Majka Jugovića” zašto se i ovo ne bi pisalo velikim slovom), izjavljuje da na Saboru Srpske pravoslavne crkve, koji danas počinje, neće biti ni smena ni kažnjavanja.

       Neće biti kažnjen ni v(V)ladika austrijsko-švajcarski Andrej, o kome sam pisao u prethodnom tekstu, koji je crkvene finansije preuzeo od crkvenog odbora i upravljao njima lično po svom nahodjenju, tako da su švajcarske vlasti zbog neprijavljivanja prihoda od vernika, bogosluženja i prodaje sveća, ukinule Srpskoj pravoslavnoj crkvi status crkve, stavile je u rang sekte, i oduzele joj imovinu vrednu 10 miliona franaka koju su još pre 40 godina dali na korišćenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi. On će zameniti Sergeja, vladiku frankfurtskog i svenemakog, dok će ovaj doći u Cirih da ispravi greške (ne)grešnog Andreja i pokušati da sekti u Švajcarskoj povrati status crkve.

       A čitavu tu multilateralnu mirotočivu akciju patrijarh Irinej je pokrenuo jer je na Saboru trebalo da bude postavljeno pitanje vladike banatskog Nikanora, po prijavi sveštenika te eparhije, koji su ga optužili za zlostavljanje i finansijske malverzacije. Umesto kazni i smenjivanja, Patrijarh je kako dalje piše održao predsaborsku vakelu i svima izdao 999 ozbiljno upozorenje – nema više ni krađa ni finansijskih malverzacija jer će se to ubuduće tretirati kao greh za koji će počinioci na onom svetu biti oštro kažnjeni. Aferim!

Dragiša Čolić, 14.05.2016.