Pozovi V radi .……..

januar 20, 2019 u rubrici Opančarski dnevnik

Da li se sećate Hičkokovog filma Pozovi M radi ubistva – Muž posumnjao da ga žena vara i došao na grešnu misao – da je ubije! Poenta – kad ti se rodi neka grešna misao, pozovi profesionalca koji će to stručno da obavi i … to je to.

Korupcija je boljka od koje boluju mnoge zemlje, naročito one u tranziciji gde vazda i mi spadamo, pa država čini velike napore da takve eventualne pojave u korenu spreči što delotvornijim merama – da li je i kojoj meri pomenuti Hičkokov film uticao da se kod nas odomaći jedna oprobana mera, prosudite sami.

Najviše državne institucije – Skupština, Vlada, Ministarstvo inostranih poslova … imaju šefa administrativnih poslova u zvanju Generalni sekretar. U njegovu naadležnost spadaju i radovi na održavanju prostora u kojima se obavljaju aktivnosti te institucije. Prvi i najvažniji korak u sprečavanju eventualnih negativnih pojava koje bi iz izvršenja takvih poslova mogle da proizađu – pored zakona kojim je država propisala da se takvi radovi mogu izvoditi isključivo na osnovu javnog tendera i strogih pravila koji propisane postupke prate, je da na mestu Generalnog sekretara imate iskusnog čoveka koji će to da obezbedi – podrazumeva se naravno i da spreči ako bi se nekim čudom takve grešne misli rodile nekom na nižem nivou, što naravno nije ni lako ni jednostavno, međutim nama se posrećilo – mi imamo čoveka koji se specijalizovao za te poslove i to u najvišim državnim institucijama – najpre u Skupštini, potom u Vladi, sada je na istoj dužnosti u Ministarstvu inostranih poslova,  a pošto tamo, kako javljaju mediji, pomenute poslove privodi kraju, očekuje se da neka od renomiranih domaćih i/ili stranih kladionica uskoro objavi kvote koja mu je sledeća destinacija. Pominje se Narodna banka Srbije, mada ne verujem, jer tamo je čvrsto pozicionnirana njegova drugarica JT, takođe kosovski kadar, tako da oni to mogu – ako zatreba, i poprečnim vezama. Ja tipujem na Vesiča. Treba konačno neko stručniji od njega da sredi one ploče na Slaviji što stalno pucaju.

       Njegovo ime je Veljko Odalović – iskusan kadar, poreklom sa Kosova, što je posebna garancija kvaliteta. Najpre je te  poslove radio u Skupštini Srbije, potom je u vreme još iskusnijeg političara Ivice Dačića, dok se ovaj nalazio na mestu ptremijera, prešao u Vladu, da i tamo zavede red u obavljanju tih poslova, a kada je Dačić postao Ministar inostranih poslova, pošao je za njim na istu dužnost i u to  ministarstvo.

Kod tako iskusnih i uhodanih kadrova, za mene je ovih dana bilo ne malo iznenađenje kada sam u Blicu naišao na sledeći tekst:

U nadnaslovu:

„SUMNJIVO: da li je javna nabavka nameštena, a cena naduvana za renoviranje u MSP“

U naslovu: „Odalović potrošio čak 150.000 evra za 20 toaleta“

U antrfileu: „Ministarstvo spoljnih poslova izdvojilo je 17,5 miliona dinara za renoviranje 20 toaleta (7.500 evra po toaletu), a kuriozitet je da je mesec dana nakon što je posao ugovoren, cena uvećana zbog navodnog viška poslova“.

U tekstu se (posebno izdvojeno) navodi i sledeće:

„SUMNJIVI POSLOVI VELJKA ODALOVIĆA

 • Nameštaj za uređenje skupštine plaćen 26,6 miliona dinara u vreme kada je bio generalni sekretar,
 • Nameštaj za uređenje vlade u vreme dok je bio gensek plaćen 38,4 miliona dinara.
 • Nameštaj i zavese za uređenje MSP plaćen 10 miliona dinara.

Sva tri posla dobila je firma „Drvoimpeks inženjering“ Odalovićevog prijatelja Vlade Živanovića,“

Ne mogu da verujem! To su sve provereni kadrovi „od 1941“, pa se prisetih jednog vica: Ništa politički, radnja se dešava u Rusiji, u vreme Staljina, po završetku drugog svetskog rata – rešili Rusi da poprave devizni bilans zemlje, pa u tu svrhu otvorili kupleraj – samo za inostrane goste: međutim, očekivanih rezultata nije bilo, pa je Komitet odlučio da razmotri taj slučaj. Ređaju se govornici, pljušte ideje, ali zadovoljavajućeg rešenja nema. Nemajući kud, sekretar komiteta konačno dade reč jednom članu koji se uporno javljao iz zadnjih klupa, jer je zbog nekih greha bio malo politički skrajnut – ajde kaži šta hoćeš, reče mu sekretar. – Druže sekretare, ja mislim da su tu u pitanju kadrovi, reče ovaj. Sekretar mu hitno oduze reč uz oštro upozorenje – Nemaš ti pojma, kadrovi su sve proverene partijske radnice iz 1941 godine.

A tu je i javni tender, mada, znate ono:

 • Čuo sam da si se oženio, kako si odabrao ženu, pita Mujo Hasu.
 • Raspisao sam javni tender, kaže Haso.
 • To si se baš dobro setio, a koji su bili uslovi tendera, pita Mujo
 • Test iz matematike, kaže Haso
 • I, kako je bilo, pita Mujo
 • Bile su tri kandidatkinje, a pitanje je bilo koliko su 2+2. Jedna je rekla da je to 3, druga 4, a treća 5.
 • I koju si izabrao
 • Onu sa najvećim sisama, kaže Haso.

Dragiša Čolić, 20.1.2019.