Praznična uzbuđenja

16 februara, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Danas je dan državnosti i dan ustavnosti. Zahvaljujući  prazniku bio sam prilici da gledam jutarnji program RTS-a i tako saznao dosta interesantnih stvari. Prvo me je obradovalo saznanje da Vučić i RTS nisu više u zavadi. Meni, koji sam svojevremeno, mislim da je to bilo za vreme letošnje olimpijade, čuo da Vučić  i dalje neće gostovati na toj televiziji i šta im je tim povodom sve rekao, je pao veliki kamen sa srca. Sada će i RTS  – javni servis u vlasništvu građana Srbije, moći ravnopravno sa Pinkom, Hepijem i ostalim tv stanicama sa nacionalnom frekvencijom biti u prilici da uživo prenosi Vučića – premijera Srbije, Vučića – predsednika Srpske napredne stranke, a ako im se posreći i Vučića, kao Predsednika Srbije, razume se, sve na radost pomenutih građana Srbije. Za takvu velikodušnost red je da mu se RTS i revanšira, što sudeći po onome što se da videti, oni to revnosno i čine.

Već danima se, valjda sedamnaesti put, a u znak podrške Vučićevom obećanju da nam predstoji bolji život, reprizira tv serija “Bolji život” i repriziraće se, kažu, sve dok ne nastupi obećana 2017. godina, kada ćemo prema njegovom obećanju živeti bolje. Tada će, kako se saznaje iz dobro obaveštenih izvora početi da se snima nova verzija te kultne serije.

Odluku da prihvati zahtev svojih partijskih drugova i kandiduje se za predsednika Republike Vučić je prvi put detaljno obrazložio u sinoćnoj RTS-ovoj udarnoj političkoj tok-šou emisiji Upitnik, čiji se delovi jutros repriziraju na bis svakih pola sata. Donošenje te odluke je bilo teško, ali  on to nije mogao da odbije, jer ima obavezu prema narodu da zaštiti sveopšti preporod koji samo što nije nastupio i to prepusti onima iz opozicije čije greške eto on godinama ispravlja. Doduše, još uvek nije vreme za radovanje, jer Glavni odbor SNS-a tek treba da potvrdi tu odluku, a njihova odluka je za njega svetinja.

Za one koji još nisu shvatili veličinu Vučićeve odluke RTS je kao gosta za pregled dnevne štampe doveo državnog analitičara prvog reda Dragomira Anđelkovića koji je potanko objasnio značaj te odluke i otklonio neke dileme koje su bile prisutne u javnosti, od kojih je svakako najznačajnije bilo pitanje da li će Vučić za vreme izborne kampanje podneti ostavku na funkciju Premijera, jer pozato je kakva je žestoka kampanja vođena iz vlasti protiv Saše Jankovića dok nije podneo ostavju na funkciju Zaštitnika građana, pri samoj pomeni da bi se on mogao kandidovati za funkciju šefa države. No straha nema, objasnio je bucko uverljivo i kompetentno, jer onaj prvi je bio izabran a ovaj drugi nominovan, a pošto je to praksa i u evropskim zemljama onda to nije potrebno više ni objašnjavati – Vučić će i za vreme izborne kampanje ostati na funkciji Premijera. Uostalom, dodao je takođe značajnu raazliku, da će Vučić svoju izboornu kampanju voditi van radnog vremena, a poznato je da je Saša Janković, dok je bio zaštitnik građana, u radnom vremenu, viđen u Tašmajdanskom parku kako šeta svog psa, pri čemu nije utvrđeno da li je povodac bio državnog ili privatnog vlasništva. Ovo objašnjenje je bilo dosta uverljivo, mada su i dalje ostale neke dileme. U varijanti da Vučić radi kao dragstor u Nušićevj ulici – 24 sata dnevno, onda on i neće imati vremena za izbornu kampanju, a ništa bolja situacija nije ni u varrijanti koja je u poslednje vreme lansirana, da on radi 19 sati dnevno, jer bi to značilo da kampanju mora da vodi noću, a to bi se moglo odraziti na budžet, jer bi troškovi bili znatno veći – prevoz autobusima, proizvodnja sendviča  … u trećoj smeni, sve bi to bilo znatno skuplje, tako da će nešto od toga, na primer polaganje kameenja temeljaca, biti prebačeno u vreme dnevne svetlosti jer to znatno povećava vidljivost.

Ipak, najveselije je bilo u štabu bivšeg begunca Bogoljuba Karića, koji se – pošto je utvrđeno da protiv njega nema mesta daljem krivičnom gonjenju za navodne malverzacije u mobilnoj telefoniji, posle dužeg izgnanstva vratio u zemlju. Njegov štab je bio smešten u televiziji Hepi, gde je uz sasluženje bivšeg novinara Milomira Marića bila otganizovana prava žurka koja se kasnije preselila i na beogradske ulice. Red pesme, red evociranja Karićevih uspomena iz vremena izgnanstva. Bilo je to ne samo veselo već i dirljivo, pa je režim saobraćaja u glavnim beogradskim ulicama bio izmenjen.

Međutim, do glavnog uzbuđenja došlo je na kraju dana, kada je aktuelni Predsednik na proslavi svog 65. rođendana zagonetno izjavio da predaje nema i da se borba nastavlja, nakon čega je portal Sputnjik saopštio da je i Nikoić odlučio da se ponovo kandiduje za šefa države. Mnogi su iz toga izveli zaključak da je u pitanju “Ruska veza”, pa to povezali i sa gore opisanom žurkom povodom Karićevog povratka u zemlju.

Vojislav Šešelj se još nije oglasio. Ako se i on uključi u trku, imaćemo do sada najzanimljiviju izbornu rijaliti kampanju, koja će po svojoj popularnosti zaseniti do sada neprikosnovene “Parove”. Možda je i to razlog što je Karić za svog glavnog ceremonijal majstora odabrao Milomira Marića.

Dragiša Čolić, 15.02.2017.