Predsednik, Milanski edikt i Aida

27 maja, 2013 u rubrici Kolumne

Predsednik Nikolić je prošlog petka gostovao u „talk show“ emisiji kod Ivana Ivanovića. Neću o tome da li je Predsednik za prezentaciju učinka svog godišnjeg predesednikovanja trebao da odabere emisiju zabavnog ili informativnog karaktera, jer o tome je već pisano. Reći ću samo da se u Engleskoj, na primer, zna ko gostuje kod Frosta a ko kod Barrymora.

U pitanju je tu i nešto drugo. Naš predsednik po svojoj prirodi i temperamentu nije tip čoveka kome leže zabavne emisije, a došao je u takvu emisiju, pa nije čudo što se ono zabavno svelo na nivo – „Jedan od mojih unuka smislio je pre par godina odličan slogan – Ko šiša Borisa i Čedu, glasajte za moga dedu“!

A kad je o informativnom reč, čuli smo da Predsednik svakog vikenda ide u zavičaj, što je dug koji oseća prema svojoj očevini – lepo, mada se čini malo preteranom obavezom za jednog predsednika. Ja na primer, ne bih mogao sebi da priuštim toliko vremena, iako mi je zavičaj mnogo bliži od njegovog. Doduše, ja nisam predsednik.

Ovog vikenda ipak neće moći da ide u očevinu – ne može da propusti predstavu Aide. Proslavu Milanskog edikta u okviru koje se izvodi ova opera, nije pomenuo. Đuzepe Verdi bi bio ponosan. Da je živ došao bi i on sledećeg petka kod Ivana Ivanovića.

DC, 19.05.2013.