„Arapsko proleće“

27 maja, 2013 u rubrici Kolumne

Srđa Popović je bivši član „Otpora“ i jedan o zaslužnih aktera u rušenju režima Slobodana Miloševića. Posle „petooktobarske revolucije“ bio je narodni poslanik na listi Demokratske stranke, međutim u kratkoj parlamentarnoj karijeri nije ostao posebno upamćen, sem kao jedan od aktera afere „Bodrum“ –  glasanje stranačke koleginice Nede Arnerić, direktno sa plaže ovog poznatog letovališta u Turskoj. Po napuštanju Demokratske stranke pokušao je da od „Otpora“ napravi stranku, međutim nije uspeo – na narednim izborima nije prešao cenzus, tako da se ta stranka sama po sebi ugasila.

Potom je osnovao međunarodnu organizaciju – Centar za nenasilnu akciju i strategiju i sa puno uspeha počeo po svetu da promoviše ideje „Otpora“ u rušenju autoritarnih režima. Takvim svojim radom stekao je ugled u Zapadnom svetu, a pošto se to delovanje poklopilo i sa njihovim idejama o redefinisanju politike prema arapskim zemljama i promovisanju „Arapskog proleća“ koje je potom u tim zemljama i nastupilo, proglašen je za jednog od 100 najzaslužnijih mladih političara za razvoj demokratije u svetu.

Počelo je sa Libijom i znamo sa koliko se uspeha – i žrtava, završilo. Zatim je na red došao Egipat. Bio sam više puta tamo u ono nedemokratsko Mubarakovo vreme. Kairo je bio veseo a miran grad. Mogli ste usred noći slobodno pešice da odšetate do hotela. Danas, po uvođenju demokratije, čujem da to više nije preporučljivo. Na putu za Gizu (piramide) obavezno smo svraćali u jedan bar sa najoriginalnijim trbušnim plesom na svetu. Sada ga više nema. Potpalili ga islamski ekstremisti, sa sve turistima koji su tamo masovno odlazili – više ne dolaze!

Sada, je na delu svrgavanje autoritarnog  režima i zavođenje demokratije u Siriji, gde posledice pomenutih nenasilnih akcija i strategije – bratoubilačka krvoprolića neviđenih razmera još uvek traju.

Kažu da je na redu Tunis. Za dalje se za sada ne zna – kandidata ima dosta. Radikalni islamisti su u snažnom usponu, a oni su poznati po svojoj demokratiji.

Ne čudim se Srđi Popoviću. On će već smisliti nešto četvrto. Čudim se Zapadu – zar su im ovi sadašnji bolji od Gadafija, Mubaraka, Asada …..

DC, 20.05.2013.