Predsednik Vlade i njegov politički otac

14 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Ko kaže da u Srbiji ne postoji opozicija. Devetog maja, na sastanku sa ministrom inostranih poslova Slovačke, Predsednik Nikolić izražava stav da Bosna i Hercegovina ne može da opstane u sadašnjem statusnom obliku. Samo par dana kasije, Premijer Vučić, u zvaničnoj poseti toj državi, izjavljuje da je posvećen Dejtonskom sporazumu i Bosni i Hercegovini kao njegovoj tvorevini. Niti verujem da Predsednik države nije znao da njegov Predsednik Vlade za par dana ide u prvu zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, niti verujem da mu se pomenuta izjava omakla, pa se postavlja pitanje zar njih dvojica ne koordiniraju međusobno, pogotovu ako se zna da su oni iz iste političke stranke, pri čemu Nikolić često voli da kaže kako je on Vučićev politički otac.

       Još prilikom prošlogodišnje rekonstrukcije Vlade očekivalo se da će neki ministri otiči sa svojih funkcija. Neki su i otišli, ali ne i oni kojima je, kako je opšte poznato, predsednik Nikolić politički mentor. Reč je Milanu Bačeviću, njegovom prijatelju po tazbini, bivšem ministru rudarstva i prostornog planiranja koji je – očito potpomognut od samog Predsednika, bio u otvorenom sukobu sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom stranke i, tada, Ministarkom energetike, u njenim  neuspelim pokušajima da pored nedodirivog Dušana Bajatovića, i to ministarstvo uđe u odnose “Srbijegasa” sa ruskim partnerom “Gazpromom”. To je bilo otišlo toliko daleko, da je ministarka energetike u poslednjem momentu uspela da obezbedi pozivnicu za  svečano otvaranje radova na projektu “Južni tok”, najvećem evropskom energetskom projektu koji jednim delom treba da prođe i kroz našu zemlju – koje je otvorio Predsednik Nikolić,  iako je dobro poznato da je pomenuta ministarka jedna od prvih i najodanijih saradnika Aleksandra Vučića.

       Milan Bačević, nakon najnovijih izbora, više nije ministar, što ne znači da je njegov prijatelj po tazbini prestao da brine o njemu – pominje se kao budući ambasador Srbije u Kini!

       Ni Ivana Mrkića, koji se svojevremeno proslavio davanjem diplomatskog pasoša tašti Predsednika Nikolića, koji više nije na mestu Ministra inostranih poslova,  Predsednik Nikolić nije ostavio na cedilu – uzeo ga je za svog savetnika.

       Predsednikov savetnik Oliver Antić, je posle nekih javnih gafofa, došao u sukob sa svojom sopstvenom strankom, nakon čega je podneo ostavku na sve stranačke funkcije. I kad su svi očekivali njegov odlazak, oglasio se predsednik Nikolić – Ja biram svoje savetnike! Oliver Antić i dalje savetuje predsednika Nikolića, a pominje se i njegov odlazak na mesto ambasadora Srbije u Portugalu.

       U sećanju je i nesrećna privatizacija “Vršačkih vinograda” i uloga Predsednikovih savetnika u tom neuspelom projektu, zatim, najblaže rečeno, suzdržani stavovi Predsednika Nikolića povodom hapšenja i krivičnog procesuiranja Miodraga Miškovića, pa to isto u lansiranoj priči  “udruženih tajkuna” protiv Vučića, i dr.

       Utisak je da se politički “sin” odelio od svog političkog “tate”, a da je tati zbog toga krivo, tako da ne može da se nakaje što je prilikom izbora za predsednika države predao sinu rukovođenje strankom, umesto da je lepo – kao njegovi ptrethodnici, Vojislav Koštunica i Boris Tadić zadržao za sebe obe funkcije.  A čini se da i sin više nije rad da sluša tatu – što je jedino i dobro u celoj ovoj priči.

DC, 13.05.2014.