Pregled štampe

2 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Da vidimo šta nam za ovaj vikend donosi štampa. Najpre, kako je i red – “Nezavisne dnevne novine INFORMER” – Vladin službeni glasnik. I ove nedelje ovaj ugledni list, naročito kod onih koji su napredniji od drugih, prvu stranu posvećuje Premijeru – najavi onoga što opširnije možete pročitati na unutrašnjim stranama 2. i 3. rezervisanim za “UDARNE VESTI”:

“ODLUČNO: Posle posete Gerontološkom centru u Beogradu PREMIJER ODGOVORIO NA OPTUŽBE

PRAVE HAOS NA LAŽIMA

Država ne plaća Tonija Blera

Putin neće napasti Srbiju

Mi nismo lopovi pa moraju da nas ruše izmišljotinama

Optužbe protiv generala Stojanovića su ozbiljne i moraju biti istražene. Ubeđen sam da on nije kriv za ratne zločine i da je to politički pritisak na zemlju.

A o svemu tome na stranama 2. i 3. opširnije, pod naslovom

Lažnim aferama prave haos

by INFORMERKA, potpisana pod šifrom A.C. – B.V. (ne slažem se sa onima koji kažu da se pod tom šifrom krije Vladin portparol, vlasnik, glavni i odgovorni urednik IIFORMERA, Dragan J. Vučićević, lično – ne liče:

 informerka

       Pažljivo slušan od prepunog auditorijuma Gerontološkom centru u Beogradu, premijer Aleksandar Vučić “juče je odlučno odbacio lažne optužbe na račun Vlade Srbije i montirane afere koje se gotovo svakodnevno jedna za drugom pojavljuju u medijima.” I dalje:

       “Sa Blerom sam se do sada sretao pet-šest puta, a njegov nedavni dolazak u Beograd nije koštao državu Srbiju ni dinar! On nije bio ovde da savetuje, već da obučava. Uvek sam spreman da nešto naučim od Blera, ali i od mog prijatelja Gerharda Šredera”, rekao je Premijer.

       Dobro je što je zainteresovanim žiteljima Gerontološkog centra Premijer to direktno objasnio – da ne brinu da će doći do novog smanjivanja penzija. Znači državu Srbiju to nije koštalo ni dinar. Koga je koštalo, to Premijer nije rekao. U svakom slučaju sad znamo cenovnik Mr. Blera – consulting is paid, tuition is free of charge, što je dobro imajući u vidu stručnni nivo članova naše Vlade. Nego ko beše onaj Vučićev prijatelj Gerhard Šreder? O, da! – To je onaj što se, kao i Bler, zalagao za bombardovanje Srbije.

       “Izvinite, a što ovako niste govorili i napadali vlast posle 2000 godine, kada su u Beograd dolazili Gerhard Šreder i Žak Širak? Pa i oni u bili na čelu svojih zemalja za vreme u vreme nato bombardovanja!” Onda ste ćutali i aplaudirali, a sada nas napadate?! Pa šta je to ako nije politika!? , upitao je Premijer. Žitelji Gerontološkog centra se toga nisu setili, tako da je Premijer taj razlog prihvatio kao opravdan.

       Ja nisam još član gerontološke zajednice, pa bih, ako Premijer dozvoli, pitao – Gospodine Vučiću, da li biste bili ljubazni da mi kažete kako biste Vi i Vaš tadašnji partijski šef Gospodin Nikolić reagovali da je “ona vlast” uzela Blera za učitelja, pa još besplatno – što je valjda i dokaz čvrstog prijateljstva koje među vama postoji! Politika je jedno, a prijateljstvo drugo. Tako ja to kontam.

       Pričao je Premijer i o Ukrajinskom scenariju, ne propustivši ni ovom prilikom da pomene “da su neki iz opozicije to priželjkivali.” Ja, eto, na neki način pratim i politička zbivanja, čuo sam da je na moskovskoj televiziji bilo reči oko našeg približavanja Americi, ali ne čuh da je neko iz opozicije pričao da će nas Putin bombardovati! A čuo sam da je američki državni sekretar Džon Keri pre neki dan rekao da će se Srbija zbog približavanja Zapadu naći na liniji ruske vatre, ali koliko ja znam Keri nije u našoj opoziciji.

       A što se tiče prizivanja “ukrajinskog scenarija”, to je već postala omiljena Premijerova manipulacija – pisao sam o tome u nekoliko navrata, pa ću citirati nešto od toga iz vremena kad je to i nastalo – u martu 2014.:

       “Siroti Borislav Stefanović, jedan od funkcionera Demokratske stranke, nije mogao ni sanjati da će mu njegovo upozorenje izrečeno pre dvadesetak dana na predizbornom mitingu u Valjevu “da Srbiji preti bosanski i ukrajinski scenario” toliko podići rejting da mu čak i apsolutni pobednik predstojećih izbora Aleksandar Vučić posvećuje sam finiš svoje izborne kampanje. Prvo, u pitanju je jedna rutinska izjava toliko puta izgovarana u svim delovima sveta od početka priče o svetskoj ekonomskoj krizi do danas, uvek vezivana za ekonomski kontekst – Grčki, Portugalski, Španski, pa i naš – bilo je sijaset takvih upozorenja, ali ne i za politički kontekst, što Vučić upravo čini vezivajući – sada, tu izjavu za Ukrajinski scenario, koji je u međuvremenu toliko eskalirao, da ga niko živ više i ne tretira kao ekonomski kontekst. I sada, svako veče u udarnom dnevniku (i dežurnoj emisiji “Teška reč”) slušamo harizmatičnog “PPV u ostavci” kako viče na Borka – neće dozvoliti rušenje, paljenje, nasilje …. na ulicama svog Beograda!”

       A što se tiče onoga što Premijer reče za generala Momira Stojanovića – Optužbe protiv generala Stojanovića su ozbiljne i moraju biti istražene. Da je Premijer tu stao to bi bila izjava državnika. Ono drugo – “Ubeđen sam da on nije kriv za ratne zločine i da je to politički pritisak na zemlju” nije, i plaši me da bi to, makar i samo kod zlonamernih,  moglo biti tumačeno kao pritisak na pravosuđe koje o tome bude prosuđivalo. Nešto slično kao u slučaju “Kobre – Žandarmi” – Neću da se mešam jer radi se o mom bratu, ali pratim situaciju … A ishod, znamo.

       Premijer naravno nije propustio da pomene ni ono najvažnije – ekonomske rezultate koja ova Vlada postiže, čak i pre 2017. godine za kada je to poboljšanje najavljeno.

       Sve u svemu, ja ne videh tu neka pitanja koja bi opravdeala naslov – Lažnim aferama prave haos. Možda bi ih i bilo da imamo opoziciju. Izizev, ako nije neko od žitelja Gerontološkog centra postavio neko nezgodno pitanje. Ovako sve liči na već viđeno – Vlast lansira i optužbe i odgovore na optužbe, tako da se već nazire šta nas čeka u predstojećoj izbornoj kampanji.

       No, najvažnije je da su ekonomski rezultati dobri. Samo da ne bude kao u onom vicu o profesoru i studentkinji – Na ispitu, profesor pita studentkinju medicine: – Koleginice da li znate koji se deo ljudskog tela može povećati i do šrst puta? Studentkinja pocrveni i reče: Znam profesore ali mi je neprijatno da kažem. – To je zenica oka koleginice, a ako ste pomislili na nešto drugo, jednog dana ćete se grdno razočarati, reče profesor.

 Dragiša Čolić, 01.03.2015.