Priča o Muji – nije vic

8 oktobra, 2013 u rubrici Kolumne

Došao Mujo iz Amerike i pita ga Haso – Bolan, kako je u Americi? – Ma, oni su 30 godina iza nas! – Kako to, pita Haso –  Tamo je jos uvek sve dobro, odgovori mu ovaj. E sad, kako ovaj vic, nije vic. Pa tako što je u ovoj priči sve izmišljeno sem onoga što se odnosi na nas. Pre neki dan jedan naš ugledni ekonomski analitičar reče da nam nema boljeg dok nam ne bude gore. Čoveka pogrešno shvatili pa piče dalje ka implementaciji te teorije.

       Doveli iz inostranstva onog malog o kome sam već pisao, a on od silnih obaveza ne može da se bavi finansijama. Izračunao – verovatno ispravno a možda i tačno, koliko mora da se uštedi za krpljenje budžeta, otvorio knjige iz kojih je učio i pokušao da udari po platama i penzijama. Onda ga hitro odvratili od penzija, jer ako udari na to ode PUPS, a sa njima i koalicija na vlasti i to ne samo na republičkom već i na beogradskom nivou, a Beograd su tek osvojili. Taman posla – ‘em ih je zajebao Koštunica pa sad treba i ovi. I to sada, pred planiranu smenu Pajtića u Vojvodini. Ne ide. Onda on krene na plate – i to one u javnom sektoru. To su naši, oni će da slušaju! Vraga! Policija već  najavljuje štrajk, što je samo po sebi opasno. A pošto i policija mora da jede, razumno je očekivati da će oni pojačati svoje honorarno angažovanje – iz koga svakog dana izbije po koji incident, tako da uskoro nećemo znati ko je ko – ko treba da te čuva ili od koga treba da se čuvaš. Da ne govorimo o državnoj i para državnoj administraciji, klasičnim javnim preduzećima, onima u restruktuiranju i sl. Niko mu nije rekao da su to državne svete krave koje služe za potkusurivanje u pravljenju koalicionih sporazuma na kojima u ovoj zemlji od „petooktobarske revolucije“ do danas počiva državna vlast, te da ne postoji politička volja da se u njih dira, bar ne na pravi način. A taj pravi način bi, na primer, bio da se vidi ko je tamo potreban a ko nije, jer u njima svaka nova vlast – bolje rečeno partija koja taj resor i/ili javno preduzeće dobije kao svoj baščiluk, dovodi svoje ekipe i to ne na bazi neophodnosti i stručnosti za obavljanje određenih poslova već na bazi namirenja nenamirenih partijaskih zaslužnika i njihovih bližnjih i daljnih, a one prave poslove će obavljati neko koga će angažovati po ugovoru o delu.

          Takvom politikom dobijamo više apsurdnih pojava. Pošto one stare – po zakonu, nije lako otpustiti, oni i dalje ostaju tu na nedefinisanim poslovima pa tako vremenom imamo više korisnika jedne radne stolice. Otuda i primedbe tipa da tamo na deset hiljada viška imamo hiljadu manjka zaposlenih. Taj manjak bi dobrim delom mogao, i to na pravi način, da bude angažovan iz armije onih koji su po ministarstvima zaposleni po ugovoru o delu, pa da se tako ni taj – u ograničenim slučajevima nužni institut (onako kako je po zakonu definisan), ne zloupotrebljava i to od strane onih koji su dužni da zakon štite. Tako dobijamo jednu apsurdnu pojavu, da inspektori rada primaju platu obilazeći i kažnjavajući poslodavce koji eventualno – u pojedinačnim slučajevima, nepravilno primenjuju taj propis i time krše zakon, a tih pojava u enormno većem broju, prećutno legalzovano, imaju u sopstvenoj „firmi“.

       Ako bismo od tih stvari krenuli tu bi se ostvarile znatno veće uštede i uz to, ne smanjenjem već povećanjem plata policiji i onim koji zaista rade, ne bilo na kojim, već na pravim poslovima.  To su stvari koje se ne uče na Jejlu, jer svetskoj ekonomskoj teoriji ove pojave nisu poznate. One su naša osobenost pa bi za to bio dovoljan i neki naš domaći stručnjak, makar bio i sa Megatrenda. Evo, ja na primer, koji radim i živim od sasvim drugih poslova a nisam ni te škole učio, to tako vidim pa u skladu sa tim i lupetam, što nije ni opasno, pa bih strašno voleo da nisam u pravu. Opasno je kad o tome  lupetaju oni koji za to primaju platu.

       Onaj drugi, što vodi privredu, ima više iskustva jer je došao sa mesta likvidatora firmi, pa je za početak, ispravno, zatražio da mu, do određenoig roka, sva javna preduzeća dostave svoje lične karte. Većina ga je ignorisala, a ono što je i dobio nije ni nalik onom što je tražio. Nisam pročitao da ga je neko od kompetentnih u tome podržao pa ispada da ni tu ne postoji politička volja da se nešto radikalno menja.

       Ovo je država apsurda. Policiju vodi SPS, kod koga se dešavaju strašne stvari. Dovoljno je pomenuti Galeniku, a od nedavno i NIS i Srbijagas koje niko ne sme da dira, navodno da se ne bi zamerili Rusima! Ima li ikog u ovoj zemlji iole pametnog koji poučen iskustvom dešavanja u Galenici, misli da se u NIS-u koji je mnogo veći radi na drugačiji način.

       Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata piše čovek koji je prethodno na nepoznat način legalizovao izgradnju svog zdravstvenog centra u Kačulicama kod Čačka, pa sad sa mesta Ministra građevinarstva i urbanizma najavljuje oštre mere protiv onih koji tek treba da legalizuju svoje objekte.

       Na drugoj strani, većinska stranka koja „nema putera na glavi“ valjda i zbog toga što do sada nije ni bila u prilici da se tu ogreši, pravi katastrofalne greške time što u želji da uspostavi apsolutnu vlast – a vidljivo je da ne raspolaže sama ni kadrovskim ni ostalim resursima za to, sistematski, ne birajući sredstva uništava opoziciju, čak i onu koja bi mogla biti konstruktivna, pa će sutra kad ne bude sama mogla da formira vlast – a sadašnja euforija će neminovno sa sopstvenom konsolidacijom početi da slabi, spasti na Koštunicu, Dveri i slične, a koliko je to pametno pokazao je eksperiment sa Dinkićem, što je ispalo falično samo na ekonomskom, dok bi ovo drugo moglo biti problematično i sa političkog aspekta, a to bi onda mogao biti i  kraj – Ništa nam nije al’ leka nam nema!, pa zato ………..

……. Udri brigu na veselje 

Kako pišu Večernje novosti, Bratislav Ilčić, član Gradskog veća Kruševca, je na originalan način proslavio rođenje svoje unuke. On je u gradu, nasred jedne od glavnih ulica, iz obližnjeg restorana izneo kafanski sto, doveo orkestar  i sa prijateljima proslavljao ovaj radosni događaj. Policija je intervenisala zbog ometanja saobraćaja i narušavanja javnog reda i mira, došlo je i do sukoba, pa je protiv slavljenika Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu podneta i krivična prijava.

       Desilo se to još u julu i od tada ništa. Postupak protiv slavljenika još nije pokrenut. On je i dalje član Gradskog veća. A na pitanje novinara da li će ovaj veseljak biti smenjen, Žarko Anđelković, potpredsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije, stranke čiji je i Ilčić član, kaže – Ne vidim zašto ne bi i dalje bio u Veću, jer se čovek radovao – Sin mu je podario unuku, pa je to proslavio na svoj način. A prema policijskoj prijavi, ovaj veseli događaj se desio oko 19 sati uveče, ulica je bila zakrčena stolovima, veseljaci su se drsko obraćali policajcima koji su po prijavi intervenisali, čak su se i sukobili sa njima! Idemo u Evropu!

DC, 08.10.2013.