Psihologija gomile – umesto odgovora (2)

6 decembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Dobio sam dosta komentara na prethodni tekst Psihologija gomile. Među kritičarima je bilo i onih iz gomile, pre bih rekao od gomile, shvatićete razliku, tipa – Vama je narod gomila; Narod je izabrao; Hoćemo li da menjamo narod i slično, znate već tu matricu, pa je red da im odgovorim.

       Gorjanu za urednika RTS – Tamo gde stade Aleksandar Vulin, predsednik Pokrteta Socijalista, koalicioni partner aktuelne vlasti, u napadu na Oliveru Kovačević, urednicu RTS-a, koja se usudila da se meša u svoj posao (vidi više o tome u prethodnom napisu), razjasnila je Gorjana Marinković, narodna poslanica iz Pokreta socijalista, u intervjuu za televiziju N1. Potražite na Yu tube, biće vam sve jasno o ulozi medija, novinarima, i tako to. Gorjana je mlada, ambiciozna i preko noći je postala zvezda. Do jutros u 9 sati imala je preko 50.000 pregleda.     

       Razvalili su me od zezanja – Dođi brzo da vidiš nešto, zovu me ukućani. Pink – Farma: top termin, nedelja 9 sati uveče. Stanija, veselo i razdragano klikće u kameru – Najpre pozdravljam  svoju mamu, brata … i volim ih najviše na svetu. Pozdravljam i svoj PR tim i svoj tim advokata i pozivam ih da protiv ove Maje Nikolić podnesu tužbu za uvrede koje mi je nanela – pratite redovno na televiziji šta sve govori o meni. Potom se Maja Nikolić ubacuje u priču, kamera uredno snima Maju – potvrđujem da ova ovde Stanija spava sa svojim klijentima za 12 evra, a ne za 500 evra, kako se priča. Sledi dalje diskusija na temu, ko je kada kome popušio … i tako to. I Maja poziva svoj tim advokata da protiv Stanije podnesu tužbu … Ukućani me zavitlavaju, kum zove telefonom – koji si ti advokat kad nisi ni u Stanijinom ni u Majinom timu. Tu je lova, a ne u privredi kojom se ti baviš.

       Poznata tv lica, nisu više aktuelna, beže na televiziju N1. Olja Bećković je ukinuta, Zoran Kesić takođe, Soraja postaje voditeljka, šta god to značilo. Nekada smo za voditelje imali Miću Orlovića, Olivera Mlakara, Helgu Vlahović, Dunju Lango … sada Soraju. Ukusi su različiti.

       Republička radiodifuzna Agencija – RRA, ne radi nedeljom, inače bi oni izdali 999 ozbiljno upozorenje – Ovakvi sadržaji, samo posle 23 sata! Kao da je to neko relevantno vreme – u to vreme, se deca tek okupljaju a “matori” idu na spavanje – da ne smetaju. Živeo sam poduže na Zapadu. Tamo za ovakve sadržaje postoje posebni kanali koji se posebno i plaćaju, pa – ko voli nek izvoli, svoj kanal svoje vreme. Ovde, kako da takav tretman daš Pinku, kad je to državni projekat. Kako da građanstvo ostane uskraćeno za poznata saopštenja Željka Mitrovića, Dragana J. Vučićevića, “Tešku reč”. Čitam, na nedavno održanom sastanku OEBS-a, konferenciji za štampu, novinari su dobili pravo da postave samo jedno pitanje – ta čast je pripala Pinku. Pomenuh gore da sam živeo na Zapadu. I tamo postoje provladini mediji BBC, Londonski Times, Njujorški Times – imamo i mi Vreme, ali nije u modi. Kod nas su u modi Pink i Informer. Živo me interesuje, kako se to objašnjava “našim zapadnim prijateljima”. Negde sam o tome čak i pisao – šta će našem vođi da se druži sa njima.

       Jedna od kritika, od čega sam zapravo i počeo, bila je – Narod to voli! Slažem se, ali odgovorna država vodi brigu i o sistemu vrednosti, formiranju narodnog ukusa. Šta će da bude kad Stanija, Soraja i Maja preuzmu vlast – Pink i Informer već jesu.

       I na kraju – vi koji sebe smatrate intelektualcima i vi koji se za to izdajete, ne izbegavajte Farmu, čitajte Informer, dok nije kasno. Liči mi to na priču o belim listićima. A posle – priča o Kalimeru.

 Dragiša Čolić, 06.12.2015.